Volledig scherm
Diana Albrink © AD/Victor van Breukelen

Dordtse schrijft boek over haar veertig dates in New York

De ware vond ze er niet. Maar veertig mannen daten in New York levert de Dordtse Diana Albrink wél inspiratie voor een boek op: New York in 40 Dates.

In het boek staan niet alléén maar verhalen over mannen. Ook tips over de beste restaurants en in welk café Diana de beste cocktails dronk. Die dronk ze dan hoogstwaarschijnlijk met een date. ,,Ik was nog nooit in New York geweest toen ik ernaartoe verhuisde voor mijn werk in 2007. Ik wist dat ik graag naar New York wilde en vond het dan ook geweldig. Toen ik daar aankwam, moest ik nog veel regelen. Waar ga ik wonen? Hoe open je een bankrekening?

,,Alles is anders dan in Nederland. En vooral het ontmoeten van mensen gaat anders in New York. Het is veel moeilijker omdat het zo'n grote stad is. Dus besloot ik me aan te melden op een online datingsite,'' vertelt Albrink. ,,Ik was niet op zoek naar de ware, maar vond het een leuke manier om mensen te ontmoeten."

Dat deze manier van mensen ontmoeten uiteindelijk zou resulteren in een boek dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Q, had de Dordtse toen nog niet voorzien. ,,Ik hield wel een blog bij waarop ik schreef over mijn New Yorkse dates, maar dat was afgesloten en alleen een stuk of zeven vriendinnen konden mijn avonturen lezen.''

Volledig scherm
Diana tijdens het daten in New York. © Privéfoto
Quote

Het is anders dan in Dordrecht, dat is meer een stelletjes­stad. New York is echt een stad voor singles.

Diana Albrink

Kussen
De dates zorgden voor schrijfmateriaal en dat had Albrink al snel in de gaten. ,,Mensen in New York zijn zo interessant en hebben bijna altijd een bijzonder verhaal. De eerste date was ontzettend spannend. Toen kon ik allereerst de kroeg niet vinden en als hij niet de enige in de zaak was geweest, had ik hem nooit herkend,'' zegt ze grinnikend.

Vanaf dat moment heeft Albrink talloze afspraakjes. ,,Het is in New York veel normaler om op date te gaan. Je drinkt een keer koffie of gaat lunchen. En daarna drink je dan een wijntje met iemand anders. Het is anders dan in Dordrecht, dat is meer een stelletjesstad. New York is echt een stad voor singles.''

Inmiddels woont Albrink weer in Dordrecht en schreef ze een boek over haar afspraakjes in de grote stad. Veertig verhalen halen de selectie en verschijnen in New York in 40 dates.

Volledig scherm
© ANP

,,Ik had een keer een afspraak met een man die zich voordeed als 50, maar uiteindelijk minstens 70 bleek te zijn. Ik heb beleefd een wijntje met hem gedronken, maar toen hij steeds meer ging drinken en mijn handen begon te kussen, ging ik er snel vandoor,'' lacht Albrink.

En zo is haar boek een afwisseling van humoristische verhalen en wat triestere aspecten. Ze trof bijvoorbeeld een man die zijn vrouw verloor tijdens 9/11. Maar het is ook een combinatie van dates en tips over de stad. ,,Ik geef toeristische tips en vertel hoe het is om in New York te wonen. Het is grappig en informatief. Ik schrijf over de gezondheidszorg in Amerika en de verschillende religies in de stad. Of over de cultuurverschillen met Nederland.''

En die zijn er wel degelijk vertelt Albrink. Ook op date-gebied. ,,Ik had een keer een man tegenover me die maar met zijn vork in zijn kip zat te hakken. Een mes gebruiken ze daar bijna niet. Ook zijn ze wat conservatiever in New York dan in Nederland. De man betaalt, houdt de deur voor je open en schuift je stoel aan. Dat vind ik wel erg fijn. Het is daar gebruikelijk dat de vrouw het restaurant uitkiest. Ik draaide dat natuurlijk om, want juist door mijn dates leerde ik de stad goed kennen. En ik denk dat online daten daar gangbaarder is dan in Nederland."

Fifty Shades
Albrink hoopt dat haar boek een 'lekker zomerboek wordt in de stijl van Sex and the City. ,,Het is een mix van New York leren kennen en mannen leren kennen. En af en toe staan er wat intieme details in. Maar zo pikant als Fifty Shades of Grey is het niet," lacht de schrijfster.

Op haar website www.newyorkin40dates.nl geeft Albrink wekelijks tips over New York en vanaf juni zal het boek in heel Nederland verkrijgbaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht