Wie vanaf 1 februari door de politie betrapt wordt met inbraakmaterialen wordt niet alleen vervolgd door justitie, maar krijgt van de gemeente ook een waarschuwing.
Volledig scherm
Wie vanaf 1 februari door de politie betrapt wordt met inbraakmaterialen wordt niet alleen vervolgd door justitie, maar krijgt van de gemeente ook een waarschuwing. © ANP XTRA

Dordtse veelplegers krijgen straks ook dwangsom

Veelplegers die in Dordrecht betrapt worden met inbrekerswerktuig kunnen voortaan behalve op een boete ook op een last onder dwangsom van 2500 euro per keer rekenen.

Dat hebben burgemeester en wethouders van de stad besloten. Doel is om veelplegers af te schrikken en nieuwe inbraken te voorkomen. Er is een maximum ingesteld van 10.000 euro.

Wie vanaf 1 februari door de politie betrapt wordt met inbraakmaterialen wordt niet alleen vervolgd door justitie, maar krijgt van de gemeente ook een waarschuwing. Die blijft nog zonder gevolgen, maar wie daarna nóg een keer 's nachts wordt staande gehouden met zaken als een koevoet, schroevendraaier en/of bivakmuts moet zijn portemonnee trekken.

Veiliger

Burgemeester Wouter Kolff hoopt met deze maatregelen het aantal inbraken in de stad naar beneden te krijgen. ,,Dordrecht is de afgelopen jaren veiliger geworden. Het blijft wel van belang deze positieve ontwikkeling vast te houden'', zegt hij in een persbericht.

Dordrecht is niet uniek met deze aanpak. Ook in Gelderland doen gemeenten dat. Op de Veluwe en Tilburg geldt een soortgelijke regel voor drugsdealers.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht