Volledig scherm
Catherine van der Geld en columnist Kees Thies. © Rinie Boon

Draaiorgel Duckstad krijgt een plek in Dordtse koffiecorner

De Dordtse Catharina van der Geld hoeft vandaag voor het laatst vijf kilometer met haar orgel Duckstad te zeulen, van de opslag op de Staart naar de markt van Dordrecht. 

Ze kan het instrument voortaan stallen in koffiecorner Hartje Stad in de Vriesestraat in de binnenstad. Eigenares Roely Bartelts heeft een leegstaande ruimte achterin deze zaak ter beschikking gesteld.

Maandenlang zocht Catharina van der Geld naar een plek voor haar orgel. Tevergeefs. Tot columnist Kees Thies een oproep deed.

Sportschool

Ze nam zelfs een abonnement op de sportschool om het conditioneel vol te houden. Catharina van der Geld (66) moest na het verlies van haar vaste opslagplek in de Touwslagerstraat, elke vrijdag en zaterdag helemaal van haar opslagruimte bij Shurgard op de Staart naar de binnenstad van Dordrecht zeulen. Vijf kilometer heen en vijf kilometer terug met een heel licht motortje op het orgel.

Al sinds oktober deed ze verschillende oproepen voor een opslagruimte in het centrum, maar steevast zonder resultaat. Ten einde raad riep Van der Geld de hulp in van columnist Kees Thies, toen die haar weer zag lopen met het orgel op de opgebroken Merwe­destraat. Een oproep die Philip Elzerman, oud-frontman van The Zipps, gisterochtend las en in actie kwam.

,,Ik zat aan mijn vaste bakje koffie en de krant en ben meteen de stad in gegaan’’, vertelt hij.

Tranen

Quote

Ik kon niet geloven dat ze vijf kilometer heen en vijf kilometer terug moest lopen met dat orgel

Philip Elzerman

Bij het nuttigen van zijn espresso in Koffiecorner Hartje Stad stipte Elzerman de kwestie aan bij eigenares Roely Bartelts. Of zij niet de ruimte aan de overkant beschikbaar kon stellen. ,,Maar dat leek me geen geschikte plek’’, vertelt Bartelts op haar beurt. Zij zag meer in het leegstaande gedeelte van haar koffiecorner en lunchroom, waar vroeger een brocanterie en groenteboer zaten. ,,Je moet elkaar toch helpen. Ik kon niet geloven dat ze vijf kilometer heen en vijf kilometer terug moest lopen met dat orgel.’’

Na het opmeten van de ingang en ruimte, die minstens 2,30 meter hoog moest zijn, zodat het orgel Duckstad überhaupt naar binnen kan, belde Elzerman met Van der Geld. Die barstte direct in tranen uit. ,,En ze is direct naar de stad gekomen om zelf te komen kijken en meten’’, aldus Elzerman. ,,Een fantastisch happy end!’’

Van der Geld noemt de snelle gang van zaken ‘onwerkelijk’. ,,Maar als het is ingedaald ben ik de gelukkigste mens van de wereld’’, zegt ze in een reactie.

Enkeltje binnenstad 

Vandaag haalt Van der Geld het orgel Duckstad, dat ze tot de dood van haar man Gijs Stal in 2009 samen bestierde en daarna met diens maat Leo, voor het laatst uit de opslag op de Staart. Daarna volgt het enkeltje naar de binnenstad, over de opgebroken Merwedestraat. ,,Ik moet daar tegenwoordig met het orgel tussen de auto's doorlopen.’’

Als haar taak op de markt er om 13.00 uur op zit, gaat het orgel de berging in. Heel dichtbij, op loopafstand. En kan Van der Geld het orgel, dat op de overige dagen een decoratiestuk in de winkel wordt, op zaterdag weer ophalen.

Kees Thies is blij met de snelle oplossing. ,,Heerlijk om iets te kunnen doen voor zulke gepassioneerde mensen’’, zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

  • Ja, ik heb alle vertrouwen in Kees! (31%)
  • Nee, hij zwicht uiteindelijk tóch weer voor die sigaret (69%)
2690 stemmen