Volledig scherm
Qbuzz leent de ergste nood in de Drechtsteden door Utrechtse bussen in te zetten. © Rinie Boon

Drie ton boete voor wanprestatie Qbuzz

UPDATEBusbedrijf Qbuzz moet de provincie Zuid-Holland een boete van drie ton betalen. Die straf heeft de provincie opgelegd omdat de bussen in Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem nog altijd niet behoorlijk functioneren.

Dat heeft provinciebestuurder Floor Vermeulen aan provinciale staten gemeld. De start van Qbuzz in december liep uit op een chaos. De combinatie van opstartproblemen, zoals chauffeurs die hun routes niet kenden, veranderde lijnen en vertragingen, bleek catastrofaal. Vermeulen erkent dat er links en rechts wel sprake is van verbetering. Hij is echter bij lange na niet tevreden: ,,Er is nog steeds sprake van tekortkomingen. Qbuzz heeft niet voldaan aan de eis om alle tekortkomingen op 7 januari te herstellen.” 

Nog hoger

Mogelijk wordt de boete die Qbuzz krijgt nog hoger. Het bedrijf kampt met vertraging bij de invoering van de elektrische bussen in de Drechtsteden en Gorinchem. Die komen pas eind maart, begin april, terwijl ze al hadden moeten rijden. Vermeulen eist dat het bedrijf wel de volledige  vermindering van uitstoot van kooldioxide voor 2019 behaalt. Lukt dat niet, dan Qbuzz ook voor die tekortkoming een boete. 

Qbuzz liet zojuist weten niet te reageren op de boete: ,,We hebben de brief nog maar net en we willen de discussie met de provincie niet via de pers voeren.‘’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht