Persconferentie Wouter Kolff en Karel van Hengel van de GGD over de coronacrisis.
Volledig scherm
Persconferentie Wouter Kolff en Karel van Hengel van de GGD over de coronacrisis. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Drones, politiemotoren en veel handhavers zien met Pasen toe op naleving coronaregels

Drones boven recreatiegebieden, politiemotoren op populaire fiets- en motorroutes en veel meer handhavers en politie op straat moeten ervoor zorgen dat de regio zich komend paasweekend houdt aan alle coronamaatregelen. Er is een lijst van 62 mogelijke plekken die snel afgesloten kunnen worden, mocht het daar te druk worden. Ook de politiehelikopter wordt ingezet.

Dat zegt voorzitter Wouter Kolff van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, tevens burgemeester van Dordrecht. Hij kiest er in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rotterdam niet voor om recreatiegebieden op voorhand af te sluiten.

,,Dat is weinig effectief, omdat mensen zich dan gaan verplaatsen naar andere gebieden. Dan wordt het dáár weer drukker en dat vreet aan onze capaciteit. Maar als komend weekend blijkt dat het ergens fout gaat, dan doen we dat alsnog. Dan is ieders aanwezigheid op die plek sowieso foute boel.’’ Afgelopen weekend gebeurde dat bijvoorbeeld met De Merwelanden in Dordrecht.

Regel

Om erop toe te zien dat mensen zich houden aan de belangrijkste regel in de strijd tegen corona, anderhalve meter afstand houden van elkaar, wordt in het paasweekend veel extra handhaving ingezet. Niet alleen de politie is in alle tien gemeenten in de regio aanwezig, dat geldt ook voor handhaving. Daarnaast gaan ook extra mensen van bijvoorbeeld de omgevingsdienst op pad.

In de regio zijn vanwege overtreding van de noodverordening zo’n vijftig bekeuringen en honderd waarschuwingen uitgedeeld.

De parkwachter van de Biesbosch zal met een drone vanuit de lucht in de gaten houden of er veel publiek in het natuurgebied is en indien nodig alarm slaan. ,,En ook andere diensten gaan met drones werken’’, zegt Kolff.

De politie gaat met helikopter en motoren op pad om populaire fiets- en motorroutes in de gaten te houden. Afgelopen weekend klaagden bijvoorbeeld bewoners van de Lekdijk in de Alblasserwaard over grote groepen recreanten die dicht op elkaar reden. Dat had ook gevolgen voor wandelaars, die daardoor niet genoeg afstand van elkaar konden houden. Pas als dit soort dingen weer gebeurt, dan worden eventueel wegen afgesloten. ,,Maar we vertrouwen op ieders gezond verstand’’, zegt Kolff.

Quote

We monitoren en als het mis dreigt te gaan, dan kan altijd ingegrepen worden

Wouter Kolff

Ook op het water is extra toezicht, omdat verwacht wordt dat booteigenaren er op uittrekken. ,,En dat mag ook prima als dat met je eigen gezin is, maar ook daar handhaven we natuurlijk stevig het groepsverbod.’’

Normaal gesproken is op tweede paasdag de meubelboulevard een populair uitje. Ook hier geldt dat dat die gewoon open mogen. Veel winkels nemen zelf maatregelen om de afstand te waarborgen. ,,We monitoren dat uiteraard en als het mis dreigt te gaan, dan kan altijd ingegrepen worden’’, zegt Kolff.

Druktebeeld

Er is een lijst opgesteld van 62 plekken in de regio met een ‘verhoogd potentieel druktebeeld’. De dranghekken staan daar al klaar om te worden neergezet als er teveel mensen samenkomen, zodat afsluiting snel kan plaatsvinden. Het gaat daarbij niet alleen om recreatiegebieden als De Merwelanden, het molengebied van Kinderdijk of de Biesbosch. ,,Je moet dan ook denken aan speelveldjes, Johan Cruijff Courts of een skatepark’’, aldus Kolff die zei te hopen dat dat allemaal niet nodig is.

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Afgelopen weekend was het op sommige plekken erg druk.
Volledig scherm
Afgelopen weekend was het op sommige plekken erg druk. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Hij deed tijdens het wekelijkse persgesprek over de coronacrisis tevens een oproep om het hoofd koel te houden. ,,Ik zie op sociale media dat mensen elkaar de maat nemen, bijvoorbeeld over de anderhalve meter afstand. Als je ziet dat het fout gaat is het natuurlijk prima om elkaar daar op aan te spreken, maar we moeten ons niet verliezen in oordelen over anderen. Dat voegt weinig toe.’’

Directeur Karel van Hengel van de GGD zei dat er tot vandaag 572 mensen uit de regio positief zijn getest op corona. De afgelopen 24 uur waren dat er met 73 relatief veel, maar dat komt volgens hem omdat er sinds een aantal dagen meer getest wordt. Er zijn inmiddels 33 regiogenoten overleden aan de gevolgen. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht