Duizenden vliegen overwinteren in Leerdamse kerktoren

In de kerktoren van de Leerdamse Pauluskerk huist momenteel een enorme zwerm vliegen. De 'klustervliegen' overwinteren daar. ,,Ze verstoppen zich vaak op muren, in grote groepen (clusters) bij elkaar. In Leerdam zijn het er zeker duizenden,'' weet Hans Terlouw, die kerktorens en klokken onderhoudt en repareert.

Naast een voorliefde voor zolders en verlaten kamers in huizen, zijn ook kerktorens favoriet bij de vlieg. ,,Zodra je in de Pauluskerk in Leerdam boven komt en het licht aan doet, zie je ze zitten. Dan komen ze ook in beweging,'' weet hij. ,,Leuk om te zien.''

De krioelende beesten zorgen niet voor overlast. Ze blijven rustig boven in de toren zitten en vliegen niet zomaar de kerk in. Ze zullen bovendien vanzelf weer verdwijnen als de temperatuur aangenaam wordt: bij de eerste warme zonnestralen vliegen ze massaal uit, weet Terlouw. Naar verwachting trekken de vliegen volgende maand weer de buitenwereld in.

Quote

Die fruitvlieg­jes vallen in je nek zodra je de deur opendoet.

Hans Terlouw

Geen verklaring
Het is niet de eerste keer dat de vliegen tijdelijk de Leerdamse kerk betrekken, volgens Terlouw is het een jaarlijks terugkerend fenomeen, al is het grote aantal in Leerdam wel opvallend. Een verklaring heeft hij daar niet voor.

,,In anderen plaatsen kom ik ook andere beesten tegen. Zo trof ik deze week nog een heleboel vlinders aan in een kerk in Amersfoort. Die zijn trouwens vaak een prooi voor vleermuizen, als ze pech hebben.''

In de Leerdamse kerk komt hij naast de klustervliegen ook regelmatig hele zwermen fruitvliegen tegen. ,,Die vallen in je nek zodra je de deur opendoet.'' En ook lieveheersbeestjes vertoeven er maar al te graag. Net als de klustervliegen wachten die in slaperige toestand tot de lente begint.

Terlouw, die het hele land doorreist om klokken en torens te onderhouden en te reinigen, is voorlopig klaar met zijn werk in de Pauluskerk. Regelmatig moet hij terugkomen om de toren te ontdoen van vuil, vogelpoep en achtergebleven nestmateriaal van vogels.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Moet Dordrecht partnerstad worden voor de tweede etappe van de Tour de France?

Moet Dordrecht partnerstad worden voor de tweede etappe van de Tour de France?

  • Een goed idee, Dordrecht is daar de perfecte locatie voor (22%)
  • Ja, zo'n evenement is goed voor de stad (28%)
  • Nee, dat kost toch alleen maar geld (37%)
  • Nee, dat interesseert me niets (13%)
917 stemmen