Volledig scherm
© ANP

DuPont lekt 2730 kilo giftige formaldehyde

UpdateDuPont heeft zojuist bekendgemaakt dat het tussen 10 en 12 augustus 2730 kilo van het kankerverwekkende formaldehyde heeft gelekt in haar fabriek in Dordrecht.  Het bedrijf heeft vlak voor het weekend een gesprek met de Omgevingdienst gehad over het lek. Dat lek werd pas twee dagen na het ontstaan ervan opgelost.

Formaldehyde staat sinds 1 januari van dit jaar op de  Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen en heeft daarbij de classificatie kankerverwekkend gekregen. De stof is daardoor eigenlijk verboden op de Europese markt, maar  de overheid geeft de branche de tijd eerst te zoeken naar voldoende alternatieven.  

Grondstof
Bij DuPont wordt het gebruikt als grondstof voor Delrin. Dat wordt toegepast bij de productie van plastic en is onder andere terug te vinden in het rode knopje van de autogordel en bepaalde aanstekers. Het bedrijf meldt dat het geen alternatief heeft voor formaldehyde, maar wel veel inspanning levert om de emissie zoveel mogelijk te beperken.  ,,We hebben geen alternatief.''

DuPont Dordrecht had op 12 augustus de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid al geïnformeerd over de lekkage, maar kon toen nog geen hoeveelheid noemen. De lekkage gebeurde via een schoorsteen van 47 meter hoog, en heeft geen gevolgen gehad voor omwonenden en voor het milieu omdat het lek op grote hoogte was, waardoor de emissie verdunt, meldt DuPont. Volgens toxicoloog, professor  Jacob de Boer van de Universiteit van Amsterdam klopt dat. Maar de lekkage maakt volgens hem wel zichtbaar dat er iets mis kan gaan.  ,,Het alarmeringssysteem moet waterdicht zijn'' zei hij.

Quote

We hebben geen alterna­tief

DuPont

Zorgwekkende stof
Formaldehyde is een zorgwekkende stof. Daarom zijn tijdens de onderhoudsstop van juni dit jaar, 23 zogeheten 'formaldehyde-snuffelaars' rond de fabriek geïnstalleerd. ,,Doel van deze snuffelaars is ongewenste formaldehyde-uitstoot in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken zodat blootstelling van de medewerkers en de omgeving kan worden voorkomen,'' aldus het bedrijf aan de Baanhoekweg.  De snuffelaars verkeren nog in een testfase. DuPont gaat later ook vier zogeten E-noses plaatsen net buiten haar terrein. ,,Ze detecteren veranderingen in de luchtkwaliteit.''

De recente lekkage werd veroorzaakt door een gescheurde breekplaat. Medewerkers die in de fabriek liepen ontdekten de lekkage omdat ze de stof, met een indringende geur, roken. Het productieproces is op 12 augustus 's morgensvroeg gestopt en een onderzoek  werd gestart, aldus DuPont.  

Het is onduidelijk hoe de breekplaat kon afbreken. ,,Hij is tijdens het onderzoek vernietigd. We kunnen er ook geen onderzoek meer naar doen,'' aldus Willem Buitelaar van de fabriek. ,,Wat er precies gebeurd is, weten we niet.'' Formaldehyde wordt onder andere gebruikt in textiel, in spaanplaat, MDF en als conserveermiddel in cosmetica.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht