Volledig scherm
Verhuisdozen. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Eén op vijf Dordtenaren wil in twee jaar ander huis

Eén op de vijf Dordtenaren wil binnen twee jaar verhuizen. De buurt en een te kleine woning zijn daarvoor de meest genoemde redenen.

Dat blijkt uit de Regionale Woonvisie ‘Goed wonen in de Drechtsteden’. Mensen met lage inkomens (tot 1300 euro) zijn volgens het stuk eerder geneigd op zoek te gaan naar een andere woning. Zij klagen vooral over hun huizen. Die vinden ze te klein, slecht onderhouden of te duur.

Ook jonge mensen (tot 40 jaar) willen vaak verkassen. Dat heeft volgens de visie vooral te maken met veranderde omstandigheden, zoals de geboorte van kinderen. Daardoor is hun woning vaak te klein geworden. Ook een andere baan elders is vaak reden voor een verhuiswens.

Verder zijn ook alleenstaanden met kinderen, gedwongen door omstandigheden, vaker op zoek naar andere woonruimte dan gemiddeld. Waarschijnlijk vinden zij hun woning juist te groot in relatie tot het aantal bewoners.

Quote

Mensen in Dubbeldam en Sterren­burg zijn gemiddeld genomen meer tevreden dan mensen in Krispijn, Crabbehof, Wielwijk, Reeland, Staart en de binnenstad

Ouderen

Dordtse ouderen (55 tot 75 jaar) willen nog maar zelden weten van verhuizing. Slechts 4 procent denkt daar serieus over na, 17 procent twijfelt en vier op de vijf ouderen (79 procent) wil zo lang mogelijk in zijn of haar woning blijven. De gemeente wil door geschikte woonruimte te creëren (appartementen) proberen doorstroming te bevorderen.

Over de hele linie zijn de meeste Dordtenaren goed te spreken over hun woonomgeving: 77 procent zegt tevreden of zeer tevreden te zijn. Eén op de tien is (zeer) ontevreden. Die percentages zijn in lijn met cijfers van de andere Drechtsteden. Mensen aan de oostkant van de stad (Dubbeldam, Sterrenburg) zijn gemiddeld genomen meer tevreden dan mensen aan de west- en noordkant (Krispijn, Crabbehof, Wielwijk, Reeland, Staart, binnenstad).

Doel

De coalitie van VVD, Beter Voor Dordt, CDA en ChristenUnie/SGP wil in deze coalitieperiode (tot 2022) vierduizend woningen bouwen, tussen 2023 en 2030 zesduizend en na dat jaar nog eens vierduizend.

Uiteindelijk doel is om het inwoneraantal van de stad boven de 140.000 te krijgen. Nu zijn er zo’n 119.000 Dordtenaren. Sinds de start van het college (april vorig jaar) zijn er 584 woningen opgeleverd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht