Volledig scherm
Wethouder Marco Stam haalde symbolisch de laatste asbak van de muur af. © Roos Van Bijnen

Een peuk opsteken na het sporten? Alleen nog buiten de blauwe stippellijn

Rokers die rondom sportclub Next Volley een sigaret op willen steken, mogen dat alleen nog buiten de blauwe stippellijnen. De club is sinds zaterdag de eerste Dordtse sportvereniging met een volledig rookvrij sportterrein, zowel binnen als buiten.

Wethouder Marco Stam haalde zaterdag de laatste asbak van de muur van het sportterrein van Next Volley Dordrecht. Met dat symbolische gebaar maakt hij de sportclub aan de Schenkeldijk rookvrij. Een belangrijke ontwikkeling, vindt Stam. ,,Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen door roken. Duizenden raken gedupeerd door mee te roken. Om de jeugd een gezonde toekomst te bieden, is het van belang het goede voorbeeld te geven en dus niet in hun zicht te roken, of het helemaal niet te doen.”

Stam wijst op het Nationaal Preventieakkoord van het Rijk waarin staat dat in 2025 bijna alle sportclubs rookvrij moeten zijn. ,,Het is prachtig om te zien dat deze vereniging daarin al zo voorloopt.” De wethouder hoopt dat dit voorbeeld voor veel navolging zal zorgen. ,,Bij een sportvereniging komt iedereen samen. Daar roken staat haaks op waar sporten voor staat. Er zijn nu wel enkele Dordtse sportclubs die rookvrije zones hebben. Dat hopen we uit te breiden.”

Wel blijft iedereen, inclusief de rokers, welkom bij Next Volley. ,,Daarbij vragen we rokers wel om hun sigaret pas op te steken buiten het zicht van kinderen, en buiten de blauwe stippellijnen die het rookvrije gebied aangeven”, stelt Mark van der Sluijs, voorzitter Next Volley. Sporthal de Dijk, samen met het terras en de beachvolleybalvelden zijn daarmee volledig rookvrij.

Quote

We vragen rokers om hun sigaret pas op te steken buiten het zicht van kinderen

Marco Stam

Hok

De club koos bewust niet voor een rookhok. ,,Nu verbieden we het niet, maar we faciliteren het ook niet. We hopen dat leden elkaar aanspreken op het moment dat er binnen het aangegeven terrein gerookt wordt. Gezonde en fitte volleyballers, daar gaan we voor.”

Volledig scherm
Dit spandoek hangt sinds afgelopen weekend groot op de buitenmuren van de sporthal. © Roos Van Bijnen

Kinderarts Onno Graafland van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, bracht het idee van een rookvrije club naar het bestuur van Next Volley. ,,Ik zie dagelijks wat de gevolgen van het roken van ouders op hun kinderen zijn. Denk bijvoorbeeld aan luchtweginfecties of te klein geboren kinderen. Mijn kinderen volleyballen bij deze club.”

Volgens de arts is de tijd rijp om rookvrije gebieden te introduceren. ,,We weten hoe slecht het is. Als je aan ouders zou vragen om te stoppen met roken, zou niet iedereen dat doen. Op de vraag of ze willen dat hun kinderen roken, is het antwoord steevast ‘nee’. Daarom moet roken niet meer zichtbaar zijn.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

  • Ja, koopavond op donderdag heeft zijn langste tijd gehad (86%)
  • Nee, houd de koopavond gewoon op donderdag (14%)
936 stemmen