Volledig scherm
De wijk Wilgenwende in Dordrecht met links de huizen in aanbouw. © Victor van Breukelen

Een rotonde is volgens onderzoek de oplossing voor lange wachttijden van en naar Wilgenwende

Een rotonde kan de ontsluiting van de Dordtse wijk Wilgenwende verbeteren. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de gemeente naar die verkeerssituatie heeft laten uitvoeren. Met name in de ochtendspits stroopt het verkeer daar nu op, omdat er maar één weg naar die wijk is. De gemeente gaat nu met Rijkswaterstaat in gesprek.

Bewoners van het wijkje tussen de N3 en Sterrenburg klagen al langer over de uitsluiting daarvan. Er is maar één manier om er met de auto te komen: vanaf de N3 of vanuit Sterrenburg over de Laan van Nieuw Groenhove. Als het op N3 stilstaat, staat die weg ook vast.

Verkeer dat uit Sterrenburg komt heeft bovendien voorrang bij de oprit naar de N3, waardoor het voor Wilgenwendebewoners tijdens de spits vaak moeilijk is om snel de wijk uit te komen. Met name in de ochtendspits lopen de wachttijden soms flink op.

Onderzoek

Daarom boden ze in het najaar een petitie aan aan de gemeenteraad en die besloot onderzoek te laten doen naar de situatie. Een onderzoeksbureau heeft in februari een week lang 24 uur per dag het verkeer in de gaten gehouden en geanalyseerd.

De onderzoekers verwachten dat door de aanleg van een rotonde op de kruising van de Laan van Nieuw Groenhoeve en de toerit naar de N3 de doorstroming verbetert. Auto’s komen dan naar verwachting met een lagere snelheid aanrijden en hun gedrag is bovendien naar verwachting voorspelbaarder.

De gemeente gaat nu met Rijkswaterstaat om tafel. Als die instantie ook positief is komt er een voorstel richting gemeenteraad.

Ontsluiting

Anne Vermeulen was één van de indieners van de petitie. ,,We zijn op zich blij met die rotonde, maar dat lost niet op waarvoor we bij de gemeenteraad kwamen. Dat was voor een tweede ontsluiting. Maar die komt er helaas niet.’’ Dat zou volgens de gemeente miljoenen kosten. Bovendien is het moeilijk om een geschikte route te vinden, omdat die per definitie vlak langs huizen zou moeten komen.

Spijtig, vindt Vermeulen, die weinig hoop over heeft. ,,Er wordt dan gezegd dat er nog eens naar gekeken wordt, maar dat horen we al die tijd al. Het is een beetje pappen en nathouden.’’

De onderzoekers schrijven dat de enkele toegang ‘mogelijk kwetsbaar’ is bij calamiteiten. De gemeente zegt dat het fietspad naar de Smitsweg in geval van nood gebruikt kan worden als vluchtroute.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Prima als de maximale snelheid op de N3 wordt verlaagd naar 80

  • Mee eens (53%)
  • Niet mee eens (47%)
2253 stemmen