Volledig scherm
© ANP XTRA

Een ton aan cadeaus voor arme kinderen uit de regio

Bijna 3000 kinderen uit arme gezinnen uit de Drechtsteden krijgen binnenkort een zak vol sinterklaascadeaus. Het gaat om presentjes die de jongens en meisjes zelf hebben uitgezocht bij speelgoedwinkel Intertoys. Ze mochten voor maximaal 35 euro aan spullen uitzoeken uit de catalogus.

De actie is opgezet door de Zwijndrechtse Stichting Zakgeld in samenwerking met de stichting Leergeld. Die sloegen voor het initiatief voor het eerst de handen ineen. Vorig jaar bleef de 'sinterklaaszak' nog beperkt tot zo'n 110 tot 130 kinderen uit gezinnen met een laag inkomen die zijn aangesloten bij de voedselbank in Zwijndrecht.

,,Waar het kan, moet je groter denken'', zegt directeur Marjolein Swinkels van de Stichting Zakgeld die vorig jaar startte met haar project Zak vol Geluk. Haar doel: kinderen in financieel kwetsbare gezinnen een onvergetelijke Sinterklaasavond geven.

Dit jaar zijn dat er ruim twintig keer zoveel kinderen als in 2017. Dat is vooral te danken aan het enorme klantenbestand van de stichting Leergeld. Aangesloten gezinnen werden benaderd met de vraag of de kinderen een verlanglijst wilden invullen voor pakjesavond. ,,Wij vinden het enorm belangrijk dat de kinderen zelf hun cadeaus konden uitzoeken'', vertelt Swinkels. Geen 'standaardcadeaus' dus. ,,Dat past echt bij de oorspronkelijke manier van Sinterklaas vieren. Dus zie je dat sommige kinderen kiezen voor één groot cadeau en anderen voor meerdere kleine cadeaus.''

Een rekensom leert dat in totaal voor liefst een ton in euro's aan presentjes wordt uitgedeeld aan de kinderen. Hoewel de medewerking van Intertoys voor zich spreekt, wil Swinkels geen mededeling doen over de andere weldoeners. Volgens haar hoeven die personen niet in de publiciteit te komen en draait het om het geluk van de kinderen.

Voor Swinkels en de vele andere vrijwilligers rest nu een monsterklus om alle sinterklaaszakken te distribueren over de uitdeelpunten. In de laatste week van november kunnen de kinderen hun cadeaus ophalen. Ze krijgen hierover tijdig bericht met de plek en het tijdstip.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (36%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (14%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (10%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (39%)
669 stemmen