Volledig scherm
© Milan Rinck

'Eenvoudig toegang tot Intranet gemeente Dordrecht'

De (computer)beveiliging van de gemeente Dordrecht is niet op orde. Volgens de Rekenkamercommissie, die onderzoek liet uitvoeren, was het relatief eenvoudig om fysiek toegang te krijgen tot het niet-publieke deel van het Stadskantoor. 

Vervolgens kon gemakkelijk toegang worden verkregen tot alle computers en het gemeentelijke Intranet.

De commissie liet onderzoek uitvoeren, nadat verschillende gemeenten het afgelopen jaar negatief in het nieuws waren geweest, omdat ze datalekken moesten melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens of omdat onderzoek aantoonde dat de beveiliging van de gemeentelijke datasystemen te wensen overliet.

Drechtsteden

In het rapport worden aanbevelingen gedaan om de beveiliging te verbeteren. De belangrijkste aanbeveling is dat er voortdurend geïnvesteerd moet worden in cybersecurity. En omdat software-programma’s zich blijven ontwikkelen, wordt aangereden periodiek te onderzoeken of de beveiliging van de gemeentelijke systemen in orde is.

Dat onderzoek zou - zo valt te lezen in de aanbevelingen - dan op Drechtsteden-niveau uitgevoerd kunnen worden. Veel systemen zijn immers regionaal met elkaar verbonden.

Het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht zegt ‘verheugd’ te zijn dat het onderwerp onder de loep is genomen. Alle aanbevelingen worden overgenomen. ,,Maatregelen met een hoge prioriteit zijn inmiddels al doorgevoerd om beveiligingsincidenten te voorkomen.’’ 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht