Volledig scherm
Het eerste superjacht van Oceanco bij de oude werf van Grootint/Heerema in Zwijndrecht © Oceanco

Eerste superjacht in aanbouw bij Oceanco in Zwijndrecht

Oceanco heeft op de voormalige werf van Grootint en Heerema in Zwijndrecht zijn eerste schip in aanbouw genomen. Het casco van een 109 meter lang superjacht, bestemd voor één van de rijken der aarde, kwam gisteren aan op de plek, waar decennia lang vooral booreilanden gebouwd werden. Daar zijn de vertrouwde Grootint-blauwe megaloodsen inmiddels al van een nieuw kleurtje voorzien.

De loodsen waren het idee en het vlaggenschip van Grootint-oprichter Jaap de Groot. Zijn bedrijf werd groot doordat hij daar verder kon bouwen terwijl concurrenten vanwege slecht weer moesten stoppen, vertelde hij ooit. Het bedrijf werd overgenomen door Heerema, maar dat zag ruim een jaar geleden jaar door de aanhoudende crisis in de offshore geen brood meer in de Zwijndrechtse vestiging.

Oceanco kon de ruimte daarentegen goed gebruiken. Het Alblasserdamse bedrijf kocht de werf eerder dit jaar, niet alleen om er superjachten te bouwen, maar ook om er personeel op te leiden en te studeren op nieuwe technieken. 

Het schip dat gisteren arriveerde, wordt in Zwijndrecht ruw afgebouwd, waarna het voor de luxe afwerking naar de werf in Alblasserdam gesleept wordt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen