Volledig scherm
Met het heiwerk voor 138 bedrijfsboxen en 116 camperparkeerplaatsen is Van Kleef Vastgoed het eerste bedrijf dat daadwerkelijk bouwt op Oostpoort. © Rinie Boon

Eindelijk bouwkoorts op Oostpoort in Dordt

Zandwagens rijden af en aan, er lopen opzichters en landmeters in oranje pakken en een heistelling slaat de ene na de andere heipaal de grond in.

Na negentien jaar wordt er eindelijk gebouwd op bedrijventerrein Oostpoort in Dordrecht. Nu de economie aantrekt, groeit de belangstelling voor het 14 hectare grote terrein aan de N3 en de Merwede, laat ontwikkelaar KondorWessels Projecten weten. ,,Vier kavels zijn verkocht, twee in optie en we zijn nog met enkele andere kandidaten in gesprek", zegt woordvoerder Gjalt Rameijer.

Het eerste bedrijf dat daadwerkelijk gaat bouwen op Oostpoort is Van Kleef Vastgoed. Deze week begon het heiwerk voor een 7.000 vierkante meter groot complex van 138 bedrijfsboxen en 116 camperparkeerplaatsen over twee verdiepingen.

Quote

Het voordeel van Oostpoort is dat het vlakbij de N3, A15 en A16 ligt

Frits van Kleef

Verkocht
Het wordt het zesde Multibox-complex van Van Kleef in de stad. ,,Dat ik al 56 van de 138 units heb verkocht, bewijst dat hier grote vraag naar is", zegt Frits van Kleef. ,,Ook de vraag naar camperparkeerplaatsen is groot. Het voordeel van Oostpoort is dat het vlakbij de N3, A15 en A16 ligt en dat we mensen uit Papendrecht kunnen trekken. Ook daar is de belangstelling groot."

Van Kleef denkt het complex rond de zomer op te leveren. Andere kavels op het terrein zijn verkocht aan de gemeente Dordrecht, dat een nieuwe hal voor stadsbeheer bouwt, netbeheerder Stedin, dat een nieuw hoogspanningsstation aan het bouwen is, en internationaal handelsbedrijf in oliën en vetten Olivet uit Poortugaal.

Olivet wilde vorig jaar al beginnen met bouwen, maar wacht nog steeds op een vergunning. ,,Het duurt langer dan gedacht, maar we hopen dit jaar te kunnen beginnen", zegt directeur Eddy van Gelder.

Volledig scherm
Het terrein in 2011. © AD

Braak
Het voormalige EZH-terrein aan de Kerkeplaat lag na de sloop van de elektriciteitscentrale in 1998 braak. Plannen voor kantoren, bioscoop, voetbalstadion of een vrijetijdspark sneuvelden en projectontwikkelaars die het terrein kochten gingen failliet. Toen eigenaar VolkerWessels er weer een bedrijventerrein van wilde maken, brak de crisis uit. Alleen de McDonald's vestigde zich in al die jaren op het terrein. Wat dat betreft vormen de eerste bouwactiviteiten een mijlpaal.

Een van de nieuwe gegadigden die een optie op een kavel hebben genomen is Van Milligen Metselwerken uit Hardinxveld-Giessendam. ,,Onze opslag en kantoor zijn nu nog gescheiden en die willen we samenvoegen in een nieuw pand", legt directeur Jaco van Milligen uit. Het bedrijf profiteert van de aantrekkende bouw en heeft tachtig metselaars rondlopen bij projecten in het hele land, van Castricum tot Tilburg. Van Milligen wil de nieuwbouw op Oostpoort eind dit jaar betrekken.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

  • Ja, koopavond op donderdag heeft zijn langste tijd gehad (87%)
  • Nee, houd de koopavond gewoon op donderdag (13%)
515 stemmen