Volledig scherm
Van het ongeval werd een uitgebreide reconstructie gemaakt. © Jack Brekelmans

Eis: 15 maanden cel tegen doodrijder van Dordtse meester Bert en zijn vrouw

Het Openbaar Ministerie heeft 15 maanden celstraf geëist tegen de 24-jarige Tilburger die in oktober 2016 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de Bredaseweg in Tilburg. Bij dat ongeluk kwamen de Dordtse meester Bert en zijn vrouw om het leven. 

Volledig scherm
Een herdenkingshoekje voor meester Bert op zijn school in Dordrecht. © AD

Naast de celstraf wil het OM dat de man een rijontzegging van 5 jaar krijgt. Dat bleek vandaag in de rechtbank in Breda, waar de inhoudelijke behandeling van de strafzaak diende. 

Het ongeluk zorgde voor grote verontwaardiging in Tilburg en omstreken. Ook op de Mariaschool in Dordrecht was 
de schok door de plotselinge dood van meester Bert enorm. Extra wrang was dat enkele dagen na het ongeluk het 40-jarig jubileum van de geliefde onderwijzer zou worden gevierd. 

72 kilometer

Het docentenpaar uit Rijen werd aangereden toen zij ter hoogte van de Sint Annastraat de Bredaseweg overstak. Tijdens een eerdere zitting bleek dat verdachte Faisal D. met 72 kilometer per uur over de Bredaseweg reed, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Justitie kwam tot die conclusie na een uitgebreide reconstructie en op basis van camerabeelden.

Na het ongeluk ging Faisal D. ervandoor. Zijn Volkwagen Polo werd later die avond zwaar beschadigd teruggevonden in de wijk Korvel. De verdachte meldde zich de volgende dag op het politiebureau. Na een voorarrest van drie maanden mocht de 24-jarige Tilburger zijn proces in vrijheid afwachten.

Dood door schuld

Faisal D. wordt verdacht van dood door schuld, een minder zware verdenking dan doodslag, waar hij in een eerder stadium van werd verdacht. Tijdens de rechtszaak zal justitie willen aantonen dat D. roekeloos rijgedrag heeft vertoond. Volgens advocaat Mark Nillesen was dat niet het geval. ,,Wij zullen niet ontkennen dat mijn cliënt te hard heeft gereden, maar volgens ons was er sprake van onvoorzichtig rijgedrag. Dat is iets heel anders dan roekeloos rijden."

De maximale straf voor dood door schuld is 2 jaar cel. Mocht bewezen worden dat de dood door schuld ontstond door roekeloos rijgedrag, kan de straf oplopen tot maximaal 4 jaar gevangenisstraf.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!  

In samenwerking met indebuurt Dordrecht