Volledig scherm
Jannie Bozuwa begon in 2015 met haar strijd voor een bushalte voor begraafplaats Essenhof in Dordrecht. Mensen die slecht ter been zijn en die geen eigen vervoer hebben, moeten nu onnodig ver lopen en dat moet anders, vindt de vastberaden Dordtse. © Archieffoto Victor van Breukelen

Elektrisch busje gaat rijden tussen bushalte en Essenhof

Er gaat toch een busje rijden tussen de Krispijnseweg en De Essenhof om mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn naar de Dordtse begraafplaats te brengen. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de aanschaf gaat het busje vanaf 1 januari op afroep rijden.

Dat heeft wethouder Rik van der Linden vanmorgen bekend gemaakt. In de gemeenteraad is de afgelopen jaren herhaaldelijk gesproken over de slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer van de Essenhof. Vanaf de bushalte Krispijnseweg is het een wandeling van zo'n 500 meter en dat is voor sommige mensen een probleem.

Arriva weigerde echter om de bus weer langs de begraafplaats te laten en ook de nieuwe vervoerder QBuzz ziet er geen brood in, onder meer omdat dat extra reistijd betekent voor andere reizigers. De Essenhof was volgens Van der Linden al langer van plan een busje aan te schaffen, omdat geregeld mensen vragen om naar een bepaald graf op de begraafplaats gebracht te worden. ,,De Essenhof is immers vrij groot‘’, zegt Van der Linden.

Gratis

Datzelfde busje wordt straks dus ingezet om mensen van en naar de bushalte te vervoeren. Bij die bushalte kunnen ze een telefoonnummer bellen, waarna het elektrische busje hen komt oppikken. Die service is gratis. Een medewerker van de begraafplaats krijgt de taak erbij in zijn takenpakket. Van der Linden: ,,Deze oplossing is laagdrempelig en goedkoop.’’ Met de aanschaf is een bedrag van 40.000 euro gemoeid.

Het gaat om een proef van een jaar. Na twaalf maanden wordt geëvalueerd. Voorheen reed wel een stadsbus langs De Essenhof, maar omdat er te weinig mensen in- of uitstapten werd die halte jaren enkele geleden geschrapt.

De Dordtse Jannie Bozuwa bracht het onderwerp in 2015 al onder de aandacht van de gemeenteraad. Zij haalde honderden handtekeningen op om haar pleidooi kracht bij te zetten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

  • Mee eens (10%)
  • Niet mee eens (90%)
625 stemmen