Volledig scherm
Het beroemde hazelnootgebakje. © Maartje Brockbernd

En de winnaar is.. hazelnootgebak van Brokking

ALLERLEKKERSTEMet afstand is het hazelnootgebak van Brokking door lezers van de Dordtenaar verkozen tot het meest smaakvolle product van het eiland. 

Bijna 10.000 mensen brachten hun stem uit. 

'Waanzinnig trots'

Door de vele klanten wist hij al dat het hazelnootgebak van Brokking in de smaak valt bij Dordtenaren. Maar eigenaar Bob Kaptein, die de banketbakkerij bijna op de kop af drie jaar geleden overnam van de Brokking-familie, is desondanks erg blij met de verkiezing van zijn gebak tot beste lekkernij die ooit is bedacht op het eiland van Dordrecht.

Door de introductie van weer een nieuw Dordts product, de Schapiekeutel, ging deze krant na welke bekende producten eerder zijn ontwikkeld in de stad. Rondvraag bij enkele oer-Dordtenaren leverde een officieuze lijst op met zes producten: de frikandel, Rutten gin, Schapenkoppenbier, Mexicano, Brokking hazelnootgebak en de appelmarijn.

Uiteindelijk stemden bijna 10.000 mensen op de ‘finalisten’. Al vanaf het eerste weekeinde was echter duidelijk dat de strijd zou gaan tussen de twee gebakskandidaten. Met Brokking als absolute winnaar, met ruim de helft van de stemmen.

,,We zijn waanzinnig trots’’, zegt eigenaar Bob Kaptein. ,,Respect van de klant is het belangrijkste. Mooi dat Dordtenaren zich zo uitspreken.’’

Volledig scherm
Deze producten deden mee aan de wedstrijd. © Ilse van Driel/Maartje Brockbernd

'Smaken verschillen'

De Hagenaar is content dat drie jaar na de overname van het Oer-Dordtse bedrijf de tevredenheid ogenschijnlijk onaangetast is. Bij de overname door de eigenaar van het Haagse Maison Kelder was er vrees dat het (geheime) recept van het gebak zou veranderen in dat van Maison Kelder. ,,Maar we zijn er nog niet. We streven naar 100 procent van de Dordtenaren die ons gebak kiezen’’, aldus Kaptein, die wel beseft dat smaken verschillen.

Dat bleek ook wel tijdens deze smakelijke verkiezing. Want sommige mensen misten wat namen in de lijst. Zo schreven we eerder over de paardenworst van Verkerk en de wijn van Bilderhof. Magda van der Breggen van de gelijknamige banketbakker op de Reeweg vond dat de Dordtse Schapekopkoekjes in de lijst thuishoorden. ,,Ze bestaan al 53 jaar en worden op heel veel adressen verkocht. Als Dordtenaren naar het buitenland gaan nemen ze ook geregeld de speciale doosjes mee’’, vertelt Van der Breggen over de roomboterkoekjes.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht