‘Enorm verdriet bij Scouting Alblasserdam’

VIDEOHet verdriet om de in België omgekomen scouts uit Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland is enorm. Volgens justitie in België reed de chauffeur te hard in de bocht.

Volledig scherm
Bloemen op de plek waar het drama zich afspeelde, neergelegd door mensen uit Nieuw-Lekkerland die op vakantie zijn in de Ardennen. © Ilse van Driel

De chauffeur wordt dood door schuld ten laste gelegd. Dat verwacht aanklager Sarah Pollet van Arlon, de hoofdstad van de Belgische provincie Luxemburg waar het ongeluk maandagmorgen plaatsvond.

Het staat volgens haar vast dat de auto met te hoge snelheid over de N89 tussen Samrée en La Roche-en-Ardenne reed, al is nog niet bekend met welke snelheid precies. ,,De exacte snelheid moet nog vastgesteld worden door middel van meer onderzoek.’’

De bestuurder werd niet gearresteerd, maar is maandag wel gehoord over het drama. ,,Het staat vast dat het ongeluk een fout van de bestuurder was, omdat hij tegen een geparkeerd busje is gereden’’, zegt Pollet.

Volledig scherm
Van de auto was weinig over. © Nadia Lallemant

Scherpe bocht

Volgens haar was er geen sprake van alcohol- of drugsgebruik. Door de hoge snelheid in een scherpe bocht ging het mis. De bestuurder is naar alle waarschijnlijkheid ook lid van Scouting Alblasserdam.

Het ongeluk gebeurde tijdens een kamp dat de club sinds zaterdag in de Ardennen hield. Op de bijrijdersstoel en daarachter zaten de scouts Martijn Scheepers (Alblasserdam, 28) en Kimberley Capelle (Nieuw-Lekkerland, 21), die beiden omkwamen. Woordvoerster Yvonne Snelders van Scouting Nederland wil niet ingaan op de beschuldiging, maar zegt alleen: ,,Het is heel verdrietig als de aanklacht inderdaad dood door schuld wordt, want het verdriet bij Scouting Alblasserdam is enorm.’’

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Bloemen op de plek van het ongeval in België. © Ilse van Driel
Quote

Het is klassiek. In één seconde gaat het mis. Het is zo triest, en de slachtoffers zijn zo jong

Sophie Malhan

De N89 is een doorgaande weg met veel scherpe bochten, waar op het grootste gedeelte een maximumsnelheid van 70 of 80 kilometer per uur geldt. In de bochten mag maximaal 30 gereden worden. Ook borden langs de weg waarschuwen hiervoor.

In het toeristenstadje La Roche-en -Ardenne leeft iedereen heel erg mee met de scouts uit Nederland. ,,Triest’’, zegt benzinepomphouder Sophie Malhan over het ongeluk dat een paar kilometer verderop gebeurde.

Voor de dorpelingen stond direct vast dat de scouts te snel hebben gereden. ,,Het is een weg met veel verradelijke bochten. De mensen van buiten kennen de weg niet. Ze onderschatten het en rijden te hard’’, zegt Malhan. ,,Het is klassiek. In één seconde gaat het mis. Het is zo triest, en de slachtoffers zijn zo jong.’’

Toptijd

De verongelukte scouts Kimberley Capelle (21) en Martijn Scheepers (28) moeten in het mooie beboste La Roche-en-Ardenne een toptijd hebben gehad. Maandag kwam juist op die geliefde plek een abrupt einde aan hun jonge leven. 

Martijn Kat van Scouting Bosgeest uit Noordwijkerhout hoorde het afschuwelijke nieuws over de verongelukte scouts uit Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam maandag op de camping, net buiten La Roche. Met zijn ouders (beiden zijn ook lid van de scouting) is er al veel over gesproken.

Quote

Wij kenden de verongelukte mensen niet, maar zij waren óók van de scouting. We zijn eigenlijk één grote familie. We leven gigantisch mee

Martijn Kat (Scouting Bosgeest)

Het gaat als een lopend vuurtje, schetst Martijn. ,,De Ardennen zijn een populair gebied voor scouts uit heel Nederland’’, weet hij. De bossen, de beekjes. De heuvels. De gezellige dorpjes. ,,Er is hier zoveel te beleven. Er zijn hier veel scouts. Wij kenden de verongelukte mensen niet, maar zij waren óók van de scouting. We zijn eigenlijk één grote familie. We leven gigantisch mee.’’

Op een paar kilometer afstand van het populaire toeristenstadje La Roche-en-Ardenne, op de plek waar het mis ging, zijn in de berm tegen de rotsen gisteren bloemen opgehangen en is een kaarsje neergezet.

Diepe bandensporen in het gras herinneren nog aan het fatale moment waarbij de bestuurder mogelijk te hard heeft gereden en na de bocht niet op tijd heeft kunnen corrigeren. Hij knalde tegen een stilstaand busje aan. Volgens getuigen werd veel te hard gereden.

Op de weg ligt nog een stuk rubber van een kapotte band. Auto’s en vrachtwagens razen alweer voorbij. De weg door de heuvels is smal én door de grote hoeveelheid bochten verraderlijk. Velen weten dat.

Elisabeth Verhoeven uit Nieuw-Lekkerland is in de populaire regio op vakantie met echtgenoot Manfred en zoon Luuk. Ze kon gisteren niet anders dan naar de plek toekomen, vertelt ze. Ze moest een gebaar maken, zegt ze. Ze móest de bloemen gaan brengen.

Haar zoon (12) kende de slachtoffers van toen hij zelf nog bij de scouting zat. ,,Zo erg. Zó jong en ze hadden zoveel inzet voor de scouting,’’ zegt Elisabeth. ,Dat is toch gek, hoor. Dat je daar op zo’n manier aan je eindje komt.’’

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
In de berm brandt een kaarsje voor de slachtoffers. © Ilse van Driel

Bordje

Speciaal voor de twee verongelukte kanjers heeft ze een bordje gemaakt met hun scoutingnamen. Kimberley en Martijn werden volgens de traditie vernoemd naar figuren uit de bestseller The Jungle Book.

Volledig scherm
De nicknamen van de slachtoffers staan op dit bordje geschreven. © Ilse van Driel

Hun nicknamen prijken nu op de rotsen, waar een dag na het ongeluk andere auto’s aan voorbij rijden: Chicai en Bagheera. ,,Hopelijk heeft de familie er wat aan,’’ zegt ze over het gebaar.

Het bordje hangt er. Zodat niemand ze zal vergeten, zegt Elisabeth. ,,Martijn heette Chicai als leider bij de welpentak. Hij regelde alles goed en was supergoed in rollenspellen. Hij is nog niet zo lang geleden getrouwd.’’ Kimberley heette bij de scouts Bagheera. ,,Ze was een échte dierenvriend. Een lieve meid.’’

,,Dit is stukje erkenning voor wie zij waren’’, zegt Elisabeth die echt heeft moeten zoeken om de plek te vinden. Ze was niet tegen te houden. Ze wilde het doen voor de twee scouts. ,,We hebben doorgezet. We móesten dit doen. Deze tragedie gaat veel verder dan de familie en vrienden. Het raakt de welpen en rovers en de rest van de scouting in het hart.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

  • Ja, ik heb alle vertrouwen in Kees! (31%)
  • Nee, hij zwicht uiteindelijk tóch weer voor die sigaret (69%)
3225 stemmen