Volledig scherm
Sliedrechter Pieter G. veroorzaakte de brand in een schuur aan de Lekdijk. © Peter Stam

Ernstig verbrande man krijgt maar helft van de straf voor brandstichting

Mede omdat Sliedrechter Pieter G. met derdegraads brandwonden en zeer ernstige, blijvende littekens al flink is gestraft voor een brandstichting in 2013, heeft de rechtbank in Dordrecht maar de helft van de strafeis van het Openbaar Ministerie opgelegd. 

G. kreeg gisteren 120 uur werkstraf opgelegd. Bovendien moet hij zo’n 15.000 euro terugbetalen aan verzekeraars voor schadevergoeding die hij ten onrechte opstreek dankzij zijn (brand)fraude. 

Quote

We houden er rekening mee dat hij daar de rest van zijn leven mee geconfron­teerd zal worden

G. werd vijf jaar geleden gegrepen door het vuur in een schuur aan de Lekdijk. Na onderzoek door de politie bleek dat G. de vlammen zelf had veroorzaakt door benzine in het gebouwtje te versprenkelen en dat aan te steken. De hoeveelheid was echter te veel, waardoor G. zelf werd gepakt door de vlammen.

Een opmerking van de zoon van zijn toenmalige vriendin op Facebook deed G. de das om. Later toonde rechercheurs ook aan dat hij eerder een vuur had gesticht op een chalet in een vakantiepark om zo verzekeringsgeld op te strijken.

De complottheorie van G. schoof de rechtbank terzijde. De Sliedrechter had beweerd dat zijn oude maat én zijn toenmalige vriendin belastend hadden verklaard tegen hem, omdat ze nu immers een relatie hebben. Volgens de rechter had die maat immers zichzelf een straf bezorgd met zijn bekentenis.

Eigen gewin 

,,Verdachte heeft uitsluitend oog gehad voor zijn eigen gewin’’, spraken de rechters donderdag. ,,Hij is gevaarzettend bezig geweest. Zijn eigen verwondingen zijn daarvan het bewijs. We houden er rekening mee dat hij daar de rest van zijn leven mee geconfronteerd zal worden.’’ Ook speelde in de lichtere straf een rol dat het misdrijf dateert van vijf jaar geleden en dat de rechtszaak tegen G. lang op zich heeft laten wachten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!  

In samenwerking met indebuurt Dordrecht