Volledig scherm
FN Steel in Alblasserdam © AD

Europees bezwaar tegen Chinese overname FN Steel

Medewerkers van het Alblasserdamse FN Steel moeten ervoor vrezen dat het noodlijdende moederbedrijf British Steel tóch niet gered zal worden door de Chinese Jingye Group. Hoewel de overname onderling al in kannen en kruiken is, diende de Europese staalassociatie Eurofer een bezwaar in bij de Europese Commissie, die voor de overname kan gaan liggen.

British Steel zou het eerste Europese staalconcern zijn dat door een Chinees bedrijf wordt overgenomen. Mededingingsautoriteiten moeten de deal nog goedkeuren. Het bezwaar draagt daar niet aan bij.

Overname door een Chinees bedrijf ligt gevoelig in de Europese staalwereld, die kampt met een overaanbod. Volgens Eurofer is minstens twee derde daarvan afkomstig uit China. Europese staalproducenten als ArcelorMittal klagen doorgaans over de concurrentie van goedkoop buitenlands staal, dat wordt gedumpt in Europa. China ontkent daarbij betrokken te zijn.

Bij British Steel zijn duizenden mensen werkzaam, 300 daarvan werken in Alblasserdam. Sinds 2017 is FN Steel in Britse handen. De Britten onderhandelden al met diverse partijen, alleen met Jingye kwamen ze eruit.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht