Volledig scherm
Evides loost al jaren water uit het spaarbekken op het Wantij (links). © Cees Schilthuizen

Evides loost grote partij water met PFOA en GenX op Wantij

Waterleidingbedrijf Evides blijkt al jaren water met mogelijk kankerverwekkend PFOA en GenX te lozen op het Wantij.

Volgens Evides gaat het om concentraties die ver onder de normen voor oppervlaktewater liggen. De Dordtse stichting Het Wantij is het daar niet mee eens. ,,Het gaat om persistente stoffen, die horen gewoon niet in het milieu. Het Wantij is een belangrijk deel van de Biesbosch. Daar moet je zuinig op zijn”, stelt secretaris Cor Goosen van stichting Het Wantij. Hij schreef een brief aan minister Van Nieuwenhuizen, waarin hij vraagt direct een einde te maken aan de lozingen: ,,De concentraties zijn veel hoger dan wat al in het Wantij zit.”

Volgens Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie aan de Vrije Universiteit, is er echter niet veel aan de hand. Hij wijst er op dat een nanogram slechts een miljardste deel van een gram is. ,,Wat Evides toevoegt is niet veel. Wat er totaal in het geloosde water zit, is vrijwel hetzelfde als wat er in Dordrecht en omgeving in het kraanwater zit. Wie zijn tuin besproeit, doet eigenlijk hetzelfde wat Evides doet. Maar inderdaad, liever heb je dat spul gewoon niet in het water.”

Metingen

Ook Rijkswaterstaat stelt dat het te lozen water voldoet aan de eisen voor kraanwater. Evides zal met metingen moeten aantonen, dat het aan de normen blijft voldoen. Een beslissing over de vergunning valt over enkele maanden.

Wel vindt De Boer het vreemd dat Evides dacht het water zonder vergunning te kunnen  lozen, hoewel verontreinigd water toegevoegd werd. Rijkswaterstaat tilt daar echter niet aan: ,,De concentratie blijkt onder de norm en de aanwezigheid was aanvankelijk niet bekend.”

Toeval

Goosen ontdekte de lozingen bij toeval doordat hij de kwestie DuPont/Chemours al jaren intensief volgt. In een gesprek met Rijkswaterstaat kwam plotseling aan de orde dat Evides vergunning had aangevraagd voor de lozing van water uit spaarbekken De Grote Rug op het Wantij. De vergunningaanvraag kon hij alleen krijgen door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur te doen. Toen hij het kreeg, waren grote delen van de tekst zwart gemaakt. Omdat de drinkwatervoorziening een doelwit van terroristen zou kunnen zijn, blijft het productieproces van de zuivering aan de Baanhoekweg geheim.

Daarmee bleven er veel raadsels open, aldus Goosen. Volgens hem heeft Evides tot nu toe volgehouden dat de verontreiniging niet uit de zuivering komt en ook niet uit het grondwater. Dan resteert de mogelijkheid dat het door Chemours en voorheen DuPont via schoorstenen uitgestoten is: ,,PFOA wordt al zes jaar niet meer gebruikt. Dan zou je verwachten dat de concentratie daarvan minder wordt. Dat wordt ze niet.”

Proces

Hij veronderstelt dat de PFOA en GenX wel degelijk afkomstig zijn van de zuivering, met name van die van industriewater. Dat is water dat nog eens extra gezuiverd wordt om het geschikt te maken voor gebruik door Chemours. Bij dat proces worden ook PFOA en GenX-stoffen gefilterd.

Volgens Rianne de Voogt van Evides wordt dat echter afgevoerd naar de zuivering van Chemours. Wel erkent ze tegenover deze krant dat bij de zuivering van water uit de spaarbekkens PFOA en GenX vrij komt. Dat belandt wel in het spaarbekken: ,,Dat is maar een klein beetje in vergelijking tot wat er gewoon al in het water zit. Overal in de omgeving tref je deze stoffen aan, dus ook bij ons.”

Het bedrijf vroeg nooit eerder een vergunning: ,,We lozen oppervlaktewater op oppervlaktewater. We dachten dat dat mocht.’’ Daarop zegt Goosen: ,,Evides bagatelliseert de gevolgen voor het milieu.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht