Volledig scherm
Voormalig uitbater S. Seme van café Nieuwe Bagatelle wil een schadevergoeding na de sluiting van twee jaar geleden. © Foto : Rinie Boon

Ex-caféhouder: 'Dordrecht meet met twee maten'

Ex-caféhouder S. Seme wil een schadevergoeding van Dordrecht voor de sluiting van zijn zaak twee jaar geleden. Café Nieuwe Bagatelle is inmiddels overgenomen, maar voor hem is het een 'principekwestie' geworden.

,,Als er bij een ander café dertig jongens op straat staan, gebeurt er niets. Als er bij mij drie jongens buiten stonden, kwam de wijkagent en stuurde ze naar binnen. Dat andere café is een Hollands café en ik ben Turks'', zei ex-uitbater S. Seme donderdag bij de Raad van State.

Principezaak

Daar vocht hij een twee jaar oud sluitingsbevel en de intrekking van zijn horecavergunningen voor Nieuwe Bagatelle aan. Het café is inmiddels weer open en wordt door een ander geëxploiteerd. Seme hoopt op zijn minst een claim in te kunnen dienen. Maar het is ook een principezaak geworden.

Volgens Seme meet de gemeente Dordrecht wat betreft de horeca met meerdere maten, zeker ten tijde van burgemeester Brok. Zijn raadsvrouw K. Kuster zei dat het gemeentebestuur erg onzorgvuldig met de belangen van Seme en zijn café is omgesprongen.

Herrie

Quote

Dat andere café is een Hollands café en ik ben Turk

Ex-caféhouder S. Seme

Na klachten van de nieuwe bovenburen over herrie ging het in 2015 en 2016 mis. De wijkagent kwam twee maanden achter elkaar elke dag controleren. Seme overtrad in 2015 een aantal keer de strenge Dordtse horecaregels door niet voor sluitingstijd te stoppen met schenken van alcohol en enkele andere overtredingen. Vervolgens lichtte de burgemeester Semes doopceel en stuitte daarop op een aantal strafbare feiten uit het verleden, zoals het rijden onder invloed.

Volgens raadsvrouw Kuster stelde de burgemeester een hele waslijst over Semes al dan niet gepleegde overtredingen op waarna het café zes weken werd gesloten en alle vergunningen werden ingetrokken.

Seme en zijn partner hopen nu hun gelijk bij de Raad van State te halen zodat ze in elk geval nog een schadeclaim voor gemiste inkomsten bij de gemeente kunnen indienen.

Fout

Volgens de gemeentewoordvoerder is daar geen reden voor omdat de burgemeester en de gemeente het horecabeleid correct hebben toegepast. Dat de burgemeester bij de verlening van de horecavergunningen in 2014 niet eerder diens doopceel had gelicht, erkende hij als een fout. Dat dit naar aanleiding van de incidenten en klachten in 2016 wel is gedaan, is niet meer dan normaal beleid, aldus de Dordtse woordvoerder.

Seme had zijn bedenkingen en trok opnieuw de vergelijking met een ander café: ,,Dan is het toch wel heel vreemd dat er daar veel meer overtredingen zijn geweest en de uitbater ook een aantal keer is veroordeeld voor rijden onder invloed. Maar die zaak is nog open. De uitbater is natuurlijk een welgeziene Hollander.''

Uitspraak over enkele weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht