Handhavers verzoeken wandelaars dinsdag in het Lammetjeswiel om het gebied te verlaten, nadat het gebied per direct is gesloten.
Volledig scherm
Handhavers verzoeken wandelaars dinsdag in het Lammetjeswiel om het gebied te verlaten, nadat het gebied per direct is gesloten. © Peter Stam

Excuses burgemeester aan omwonenden van Lammetjeswiel

Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam heeft zijn excuses aangeboden voor de teksten op de borden bij het Lammetjeswiel en sportparken Souburgh en Molenzicht in Alblasserdam. 

Dinsdag werd besloten dat de sportparken en het Lammetjeswiel volledig afgesloten zouden worden. Op de geplaatste borden was onder meer te lezen dat het Lammetjeswiel was gesloten, nadat de gemeente van omwonenden meldingen hadden ontvangen over baldadig gedrag en overlast. Tot ongenoegen van sommige bewoners.

,,Voor het veroorzaakte en het gevoelde ongemak bied ik als verantwoordelijke voor de boodschap en vorm van de communicatie mijn verontschuldigingen aan’’, zo laat burgemeester Jaap Paans woensdag weten.

‘Natuurlijk speelt de coronacrisis een rol’

Hij vervolgt: ,,Ten onrechte is op de aankondigingen van het besluit op de geplaatste hekken een exclusieve link gelegd naar de omwonenden. Bij het nemen van het besluit hebben de vragen en klachten van omwonenden een duidelijke rol gespeeld, net als eigen waarnemingen van beheerders, medewerkers en passanten. Exclusief verwijzen naar de omwonenden op de kennisgevingen gaat voorbij aan de eigenstandige keuze, afweging en motivatie van het besluit van het college van burgemeester en wethouders. Natuurlijk speelt daarin de actualiteit en de context van de bestrijding en aanpak van de coronacrisis een rol.”

Toch is de genomen maatregel volgens Paans geen maatregel in het kader van de landelijke aanpak van de coronacrisis. ,,Maatregelen op dat vlak komen regionaal onder verantwoordelijkheid van de voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zodra de nieuwe noodverordening is vastgesteld en bekend gemaakt.’’

Als de omstandigheden het toelaten, zo stelt Paans, zal de afsluiting van de gebieden worden ingetrokken. ,,Zoals er overigens ook na 1 juni aanleiding kan ontstaan om de werking van het besluit te verlengen. Alhoewel ik me realiseer dat er inwoners, bezoekers en passanten zullen zijn die het niet eens zijn met dit besluit, vertrouw ik erop dat de aanwijzingen en afsluitingen worden gerespecteerd en nageleefd.”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht