Volledig scherm
© ANP

Experiment: inwoner Dordt stemt op internet

DORDRECHTDordtenaren kunnen straks op internet meepraten over actuele zaken en belangrijke projecten in de stad. Op een website kunnen ze onder meer stemmen op verschillende argumenten. Het experiment, dat 20.000 euro kost, gaat een jaar duren.

Doel van de proef is om inwoners nóg meer te betrekken bij grote en heikele onderwerpen. ,,Dat gebeurt nu natuurlijk al volop,'' legt woordvoerder Mark Benjamin namens wethouder Piet Sleeking uit. ,,Door middel van digitale enquêtes en het houden van informatie- en bewonersbijeenkomsten zoals bij de herinrichting van het Vrieseplein. We hebben gekeken wat er op digitaal gebied nog meer mogelijk was.''

Voor het experiment sluit Dordrecht, mits de gemeenteraad akkoord gaat met het budget van 20.000 euro, zich aan bij een initiatief van een groepje Utrechtse studenten. Op hun website Argu kunnen gemeente, politieke partijen én burgers prangende actuele zaken aandragen. Hierover kunnen Dordtenaren dan discussiëren. Ook kunnen ze stemmen op uiteenlopende argumenten, die daardoor volgens het college van burgemeester en wethouders 'meer gewicht krijgen'.

Kennis
,,We geven inwoners een kanaal. Er zit in de stad heel veel kennis,'' licht Benjamin toe. ,,Het komt niet in de plaats van de officiële bezwaarprocedures, maar wel als discussieplatform.'' Politici kunnen zo hun voordeel doen met de mening van Dordtenaren bij het bepalen van hun standpunt. Dat gebeurt al langer in de gemeente Houten.

Het plan om Dordtenaren nog beter mee te laten praten is van GroenLinks. Gemeenteraadslid Kitty Kruger van die partij is content, liet ze gisteren weten. ,,We wilden het op de website van de gemeente hebben, maar deze splitsing is prima. Als je maar duidelijk maakt waar mensen de site kunnen vinden.''

Kruger kent de kritiek dat politici al een mandaat hebben gehad van de bevolking. Toch ziet ze een toegevoegde waarde in het discussieplatform. ,,Het geeft meer mogelijkheden om burgers betrokken te laten voelen,'' zegt ze.

Facebook
Andere partijen zijn echter kritisch op het plan, zoals Beter Voor Dordt. ,,Wat voegt deze website toe aan bestaande gremia zoals Facebook?'', vroeg Willem Bronkhorst van die partij zich af. ,,Daar kunnen we prima mee uit de voeten. Laten we kijken of we daar nog meer gebruik van kunnen maken.''

Ook en ChristenUnie/SGP, CDA en SP waren sceptisch. Kruger benadrukte dat de website volgens haar een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van bestaande sites. De raad praat volgende maand verder.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Het is een goed idee om het busstation in Dordrecht rookvrij te maken

Het is een goed idee om het busstation in Dordrecht rookvrij te maken

  • Ja (57%)
  • Nee (43%)
621 stemmen