De El Fath moskee in Dordrecht wordt ook beveiligd door de politie.
Volledig scherm
De El Fath moskee in Dordrecht wordt ook beveiligd door de politie. © Fotopersburo Busink

Extra toezicht van politie bij stations en moskeeën

Meerdere moskeeën in de Drechtsteden werden maandag extra beveiligd door de politie, naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht. Ook op de treinstations liepen agenten rond. 

Volgens een woordvoerder van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff ging het om voorzorgsmaatregelen. ,,Er is meer blauw op straat’’, liet hij weten. ,,Ook plekken waar meer mensen zijn, worden in de gaten gehouden.’’

Bij onder meer de moskee op de Merwedestraat in Dordrecht en de Aksa moskee in Krispijn waren maandagmiddag agenten aanwezig, in een auto of busje voor de deur. Sahin Seme, voorzitter van de Aksa moskee, heeft er geen woorden voor. ,,Dat dit nodig is. Ik ben echt sprakeloos. Zo'n busje voor de deur, dat gaat echt niet helpen, ik voel me er niet veiliger door. Dit helpt niet voor het wederzijds begrip tussen de moslimgemeenschap en andere Dordtenaren.”

Masum Kolkilic, van de Ayasofya moskee op de Staart, heeft uit voorzorg een deel van zijn moskee op slot gedraaid. ,,We zijn geschrokken van het incident in Utrecht. Maar we zien het niet als een directe bedreiging naar de moslimgemeenschap, eerder als een bedreiging tegenover de hele samenleving.’’

De agenten bij de moskee voor de deur stonden er uit voorzorg, zegt Kolkilic. ,,Alleen maar goed.’’ Bij de moskee in Wielwijk, de El Fath moskee, waren twee politieauto's aanwezig. Ook bij de moskee in Zwijndrecht en de moskee in Sliedrecht was politiebewaking.

Lees verder onder de foto. 

In Zwijndrecht wordt de moskee aan de Willy Sluierweg en die aan de Surinamestraat door politie bewaakt.
Volledig scherm
In Zwijndrecht wordt de moskee aan de Willy Sluierweg en die aan de Surinamestraat door politie bewaakt. © Fotopersburo Busink

Een deel van het openbaar vervoer in de regio rijdt volgens een aangepaste dienstregeling door het incident in Utrecht. Bussen van Qbuzz vanuit de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem richting Utrecht rijden niet verder dan Vianen. 

Burgemeester Kolff laat via Twitter weten mee te leven met slachtoffers, hun naasten en hulpdiensten. ‘Wat een vreselijk bericht vanuit Utrecht, de stad waar ik 17 jaar met veel plezier heb gewoond'. 

Op meerdere plaatsen in het land werden plekken extra bewaakt of gesloten, de waakzaamheid is groot in heel het land. In Den Haag op het Binnenhof waren de politie en marechaussee extra zwaar bewapend aanwezig na de schietpartij in Utrecht.

Volg de laatste ontwikkelingen in Utrecht via ons liveblog

Moskeeën in Dordrecht worden beveiligd naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht.
Volledig scherm
Moskeeën in Dordrecht worden beveiligd naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht. © Fotopersburo Busink

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht