Volledig scherm
F16. Foto ter illustratie. © Ricardo Smit

F16 schrikt Dordrecht op: ‘wat een knal’

Heb jij vanmiddag rond 15.00 uur een enorme dreun gehoord? Die knal werd veroorzaakt door een F-16 die door de geluidsbarrière vloog.

Toestellen van de luchtmacht worden regelmatig getest, zodat ze altijd en overal inzetbaar zijn, zo legt Defensie uit op haar website. Dinsdagmiddag voerde een straaljager (F-16) een zogenaamde Functional Check Flights (FCF) uit tussen Steenbergen en Tiel.

,,Hierdoor kan er een knal hoorbaar zijn geweest’’, aldus de Koninklijke Luchtmacht op Twitter. In de regio hebben verschillende mensen de knal gehoord.

Hoe ontstaat zo'n knal eigenlijk?

Defensie: ,,F-16’s vliegen soms sneller dan het geluid. De vlieger gaat door de geluidsbarrière omdat hij op dat moment supersoon vliegt: het toestel verplaatst zich sneller door de lucht dan geluid dat doet. Dit kan alleen als een F-16 harder dan 330 meter per seconde of 1.200 kilometer per uur vliegt.’’

,,Het doorbreken van de geluidsbarrière gaat samen met een schokgolf. Dit is op korte afstand hoorbaar, vaak als twee knallen omdat de voor- en achterkant van het vliegtuig door de geluidsbarrière gaan. Door de doorgaans korte tijd tussen de 2 knallen, wordt meestal maar 1 doffe dreun (sonic boom) waargenomen.’’

Opvallend feitje is dat de piloot deze dreun niet hoort. ,,De vlieger zelf hoort het geluid dat het toestel veroorzaakt buiten het toestel niet. Het geluid beweegt zich namelijk langzamer voort dan de vlieger en bereikt hem dus nooit’’, zo beschrijft Defensie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht