Volledig scherm
Het beeld komt uit de video-installatie waarin twee in elkaar verstrengelde mannen te zien zijn. © Expositie 'Kwetsbaar Verlangen'

Facebook bant intieme foto van twee mannen

Een foto van een video-installatie die te zien is tijdens de expositie ‘Kwetsbaar Verlangen’ in Dordrecht is geweigerd op Facebook. De reden is curator Sandro Kortekaas totaal onduidelijk.

,,Dit is een regelrechte ramp’’, vindt Kortekaas. ,,Het is een prachtige, met veel zorg samengestelde expositie waarin intimiteit centraal staat, als reactie op het homogeweld in Dordrecht. Het draait om kwetsbaarheid. Dat dit beeld geweigerd wordt door Facebook is absolute nonsens.’’

Het beeld waar het om draait komt uit de video-installatie Baby, did you know we already moved more than 768.800 kilometers together  van Maurice Nuiten. Op de foto zijn twee in elkaar verstrengelde mannen te zien. Er zijn benen op te zien, geen geslachtsdelen.

De foto is al meerdere malen op social media geplaatst, als aankondiging van de expositie. Toen Kortekaas de foto gisteren zelf op Facebook wilde plaatsen, kreeg hij plots nul op het rekest. Hij mag voor dertig dagen geen gebruik maken van alle diensten van Facebook en messenger. Ook zegt hij niet in beroep te kunnen gaan bij Facebook omdat zijn bezwaar niet wordt geaccepteerd.

Raadsel

Voor hem is het een raadsel waarom Facebook ingrijpt. ,,De getoonde foto is conform de richtlijnen van Facebook. De hele expositie gaat over trots zijn op wie je bent, intimiteit durven te tonen als reactie op homogeweld. Wat nu nog veel erger is, is dat Facebook daar nog een schepje bovenop doet door het verbieden van een foto van twee mannen die elkaar liefhebben. Dat is een schending in het uiten van vrijheid en expressie. Dat toont aan dat een Pride nog steeds noodzakelijk is’’, concludeert Kortekaas.

De tentoonstelling Kwetsbaar Verlangen in het leegstaande makelaarskantoor op de hoek van de Spuiboulevard en de Johan de Wittstraat is nog tot en met zondag te bezoeken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht