Volledig scherm
FC Dordrecht-speler Brandon Ormonde Ottewil (l) wordt op de huid gezeten door Jaroslav Navratil van Go Ahead Eagles. © Erik Pasman

FC Dordrecht lijdt zeer zure nederlaag in Deventer

FC Dordrecht pakte slechts één punt in een uitwedstrijd dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie en dat is na vanavond niet veranderd. Op bezoek bij Go Ahead Eagles werd in de laatste minuut van de blessuretijd met 2-1 verloren.

Het was bijna precies een jaar geleden dat FC Dordrecht met liefst 0-3 won op bezoek bij Go Ahead Eagles. Huidig Eagles-speler Julius Bliek, Mailson Lima Duarte Lopes en Gustavo Hamer scoorden. Laatstgenoemde kreeg destijds een steward op zijn dak, omdat hij zijn goal vierde middels een dikke zoen aan het adres van zijn vriendin.

Contrast

Quote

De opdracht van De Nooijer was duidelijk: de tegenstan­der frustreren, de snelheid uit het spel halen en zo lang mogelijk die nul op het scorebord houden

Dat er in een jaar veel kan gebeuren, was gisteravond voor aanvang al duidelijk. In vergelijking met de editie van vorig jaar stonden exact nul dezelfde spelers aan de aftrap. Maar ook het contrast in prestaties is enorm te noemen. Op vreemde bodem werd er door de ploeg van coach Gérard de Nooijer dit seizoen pas één punt gepakt, op bezoek bij Jong PSV. Thuis gaat het niet veel beter waardoor de Dordtenaren met zes punten onderaan de ranglijst bungelen.

Go Ahead Eagles daarentegen bleef in eigen huis alleen tegen Sparta Rotterdam steken op gelijkspel. Bij winst op FC Dordrecht evenaarde de ploeg van coach John Stegeman zelfs al het aantal thuisoverwinningen van heel vorig seizoen.

Maar wat De Nooijer ook wist: Go Ahead Eagles verloor twee keer achter elkaar. Voor de beker met 3-0 van Ajax en vorige week met 2-1 van Telstar, waardoor de koppositie werd verspeeld aan Sparta.

De opdracht van De Nooijer, die dezelfde elf als vorige week tegen FC Volendam opstelde, was duidelijk: de tegenstander frustreren, de snelheid uit het spel halen en zo lang mogelijk die nul op het scorebord houden.

Muur

Die opdracht werd in de eerste helft uitstekend uitgevoerd. De thuisploeg liep zich stuk op een Dordtse muur die voor de neus van doelman Bryan Janssen werd opgebouwd en voorin liepen Jeremy Cijntje en Oussama Zamouri op elke bal die de diepte in werd gestuurd. En dat leverde resultaat op. Waar de thuisploeg vooral van afstand wat pogingen deed, was Cijntje kort voor rust er als de kippen bij om bij de tweede paal een voorzet van Antonio Stankov binnen te werken.

Door die 0-1 veranderde er aan de tactiek in de tweede helft niets. FC Dordrecht-doelman Janssen wilde immers wel weer eens de nul houden. Dat lukte niet. Waar Janssen in de 69ste minuut nog knap redde op een schot van Thomas Verheydt was het nota bene Bliek die zijn oude ploeg vervolgens pijn deed: 1-1. Even leek FC Dordrecht alsnog te winnen, maar een Dordtse goal werd kort voor tijd afgekeurd. Onterecht bleek achteraf, het ging namelijk om een eigen doelpunt. Tot overmaat van ramp was het in de ultieme slotfase aan de andere kant wél raak.

Een vrije trap belandde voor de voeten van Pieter Langedijk, die FC Dordrecht in ultieme rouw dompelde. De Dordtenaren blijven ondanks een dappere strijd steken op één punt in uitwedstrijden. Ook al hadden dat er na gisteravond twee en misschien wel vier kunnen zijn.

Opstelling FC Dordrecht: Janssen; Stankov, Montsma, Breedijk, Peijnenburg, Ormonde-Ottewil; Smith (80. Green), Timmermans (77. Haydary), Kok; Cijntje (83. Schets), Zamouri.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht