Volledig scherm
Renny Smith viert de 3-1 met zijn ploeggenoten. © BSR Agency

FC Dordrecht viert tegen Roda JC weer eens een thuisoverwinning

FC Dordrecht heeft voor het eerst sinds 30 november 2018 het thuispubliek weer eens getrakteerd op een overwinning. Roda JC, dat sinds diezelfde datum snakte naar een uitoverwinning, werd met 3-2 verslagen.

Het duel tussen FC Dordrecht en Roda JC aan de Krommedijk was er eentje tussen clubs die al bijna vier maanden snakken. FC Dordrecht naar een thuisoverwinning (sinds de 2-0 winst op RKC Waalwijk), Roda JC naar een driepunter op vreemde bodem (sinds de 0-5 overwinning op TOP Oss).

Joël Zwarts ontbrak bij FC Dordrecht wegens een scheurtje in zijn enkelband en werd vervangen door Thomas Schalekamp, de 18-jarige spits die nog altijd op zijn eerste goal voor FC Dordrecht wachtte. Zijn collega aan de overkant weet dit seizoen als geen ander wat scoren is: competitietopscorer Mario Engels had voor aanvang al 22 goals achter zijn naam staan.

Hoewel FC Dordrecht degelijk aan de wedstrijd begon, nam Roda JC vrijwel de gehele eerste helft de overhand. De bezoekers hadden na wat losse flodders wel de hulp van FC Dordrecht nodig om op voorsprong te komen. Renny Smith vloerde Gyliano van Velzen binnen het strafschopgebied, waarna Engels, wie anders, vanaf elf meter zijn 23ste van het seizoen maakte: 0-1.

Eerste goal in betaald voetbal

Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Schalekamp kreeg de bal in de voeten nadat Roda JC-verdediger Niels Verburgh volledig verkeerd timede. Hoewel de jonge spits nog meters door kon lopen, volleerde hij de bal van zo’n twintig meter onder het lichaam van doelman Radomir Novakovic door. Een blunder van jewelste van de Roda JC-doelman, maar daar maalde bij FC Dordrecht niemand om. Zeker Schalekamp niet. Hij maakte zijn eerste goal in het betaald voetbal. ,,Ik twijfelde nog of ik door moest lopen, maar ik zag iemand links van me komen dus ik moest wel schieten, anders werd ik ingehaald”, legde de jonge spits zijn keuze om vroeg te schieten uit.

Dankzij de goal van Schalekamp én de missers nadien van Ba-Muaka Simakala en Van Velzen begonnen de ploegen in evenwicht aan de tweede helft. Een evenwicht dat snel werd doorbroken. Waar Roda JC de jacht op de voorsprong weer opende, was het de razendsnelle Jeremy Cijntje die zich dwars door de Limburgse verdediging dribbelde en uithaalde: 2-1.

De polonaise durfden de Dordtse fans nadien nog niet te starten. Twee weken geleden namen de Schapenkoppen immers ook een 2-1 voorsprong tegen NEC, dat toen vlak voor tijd nog 2-2 maakte.

Tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Thomas Schalekamp viert zijn goal. © BSR Agency

Opluchting

Na de 3-1 van Smith, slechts vier minuten later, kon de eerste overwinning toch écht niet meer uitblijven. Net als Cijntje verscheen de middenvelder oog in oog met Novakovic en via de doelman viel de bal precies in het netje.

Maar: FC Dordrecht zou FC Dordrecht niet zijn om de wedstrijd in het vervolg toch nog spannend te maken. Mart Remans maakte vijf minuten voor tijd de 3-2. Verder dan dat liet de formatie van Claudio Braga het ditmaal echter niet komen. De eerste goal van Schalekamp bleek een heel belangrijke: ,,En ook nog een assist. Dit is wel een opluchting”, erkende de jongeling. ,,Er valt met zo’n eerste goal een last van je schouders. Ik hoorde vandaag dat ik mocht spelen. Als je die kans krijgt, moet je hem pakken. Dat geeft toch wel gezonde spanning, maar dit smaakt naar meer. Ik wil meer goals maken en belangrijk zijn voor het team”, jubelde de spits.

Opstelling FC Dordrecht: Janssen; Stankov, Breedijk, Peijnenburg, Ormonde-Ottewill; Schuurman, Smith (83. Breukers), Timmermans; Summerville (92. Green), Schalekamp (67. Zamouri), Cijntje.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht