Volledig scherm
Impressie van de Spoorloper vanuit de lucht. © AD

Fietsbrug van oude spoorrails aangeboden aan Zwijndrecht

Er komt mogelijk toch weer snel een fietsbrug naar de Stadsbrug in Zwijndrecht. Architecten willen een prototype plaatsen.

De fietsbrug tussen de Brugweg en de A16 in Zwijndrecht werd in maart gesloopt en weggehaald. Het hout bleek door houtrot en zwammen zo aangetast dat er instortingsgevaar was. Op de vraag of en wanneer er een nieuwe brug zou komen, verklaarde de gemeente enkele weken geleden dat dit nog de vraag is.

Omdat het Spoorzonegebied van Dordrecht en Zwijndrecht de komende jaren wordt herontwikkeld, met 6000 tot 9000 woningen, wil laatstgenoemde gemeente niet nu tonnen euro's uittrekken voor een nieuwe brug die wellicht straks niet in de nieuwe plannen past.

Architect Leonie Welling werd hier door een Dordtse volger van het AD op gewezen, nadat de Gelderse zelf een oproep had gedaan op sociale media hierover. Daarbij vroeg de eigenaresse van Welling Architects om een geschikte plek om een prototype van de door haar ontworpen Spoorloper neer te leggen.

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
De oude fietsbrug werd in maart verwijderd omdat er instortingsgevaar was. © Thymen Stolk

Met deze brug won de architect onlangs een prijsvraag van spoorbeheerder ProRail waarin werd gevraagd naar ideeën om oud spoormateriaal opnieuw te gebruiken. Circulair hergebruik, zoals dat heet.

,,We denken dat de plek in Zwijndrecht haalbaar is om een prototype van de Spoorloper neer te leggen’’, zegt Welling, die inmiddels een lijntje heeft gelegd met de gemeente en in afwachting is van een reactie. ,,We zouden samen moeten gaan kijken wat er nodig is. Maar het kan eigenlijk helemaal naar behoefte aangepast worden.’’

Quote

Het kan eigenlijk helemaal naar behoefte aangepast worden

Leonie Welling

Omdat ProRail 'een klein budget' beschikbaar stelt voor het prototype zou Zwijndrecht volgens de architect weinig tot geen geld kwijt zijn aan de brug. Dat was eerder het struikelblok voor een herplaatsing van de fietsbrug. ,,Hooguit voor de bouwvergunning, maar die geeft een gemeente zelf af’’, aldus Welling.

In de hoop de gemeente te overtuigen wijst de architect ook op het feit dat de 'circulaire brug' in zijn geheel kan worden ontmanteld. ,,Bij de ontwikkeling van die Spoorzone kun je met diezelfde materialen de brug weer bouwen en eventueel ergens anders plaatsen.’’

Reageren? dd.brieven@ad.nl.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht