Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

FIOD houdt twee mannen aan voor grootschalige fraude met goede doelen voor zieke kinderen

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag een 33-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht en een 42-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van fraude met goede doelen. Het tweetal stuurde verkopers langs de deuren met kalenders. Dat leverde jaarlijks vermoedelijk ruim zes ton op, maar het geld ging volgens de FIOD niet naar de ernstig zieke kinderen waar het zogenaamd voor bedoeld was.

De verkopers droegen zichtbaar een pasje van de goede doelen-stichting. Bij een verkochte kalender zat een flyer, waarin de koper namens de zieke kinderen wordt bedankt. Op de site van een van de stichtingen staan voorbeelden van donaties aan zieke kinderen en donaties van dozen speelgoed aan ziekenhuizen. De FIOD vermoedt dat deze activiteiten alleen voor promotiedoeleinden plaatsvinden.

Volgens een woordvoerder van de FIOD is het mogelijk dat de verkopers zich van geen kwaad bewust zijn. De verdachten zijn de beheerders van de stichtingen, die op hun beurt weer de verkopers inhuurden. De stichtingen in kwestie zouden geen gebruik hebben gemaakt van keurmerken die moeten aantonen dat een stichting bonafide is.

De FIOD vermoedt dat de kalenderverkoop jaarlijks zes ton opleverde. Een derde daarvan zou in de zakken van de verdachten zijn geëindigd. Over de omzet zou geen btw zijn betaald en er zou bewust zijn geknoeid met de loonadministratie.

Aangifte

Het Centraal Bureau Fondsen (CBF) deed aangifte bij het Openbaar Ministerie nadat meerdere mensen het CBF naar de desbetreffende stichtingen hadden gevraagd. Een zogeheten CBF-Keur of -Certificaat geeft aan of een goed doel als zodanig is erkend.

De woningen van de verdachten en een bedrijf in Rotterdam en Rijswijk zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op de administratie, twee auto’s (een Mercedes en een Audi), contant geld, horloges en sieraden.

De FIOD sluit niet uit dat er meer acties zullen volgen naar organisaties die op soortgelijke wijze te werk gaan. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht