Volledig scherm
FN Steel in Alblasserdam © AD

FN Steel in onzekerheid vanwege problemen bij moederbedrijf British Steel

Het is onduidelijk wat de gevolgen van de crisis bij British Steel in Engeland zijn voor FN Steel in Alblasserdam.

British Steel is sinds 2017 eigenaar van FN Steel, waar zo’n 300 mensen werken. Destijds zei het bedrijf nog blij te zijn met de overname door de Britten: ,,Het is fijn dat we nu bij zo’n groot bedrijf horen.’’ De multinational nam FN Steel over om op die manier haar activiteiten te kunnen uitbreiden en beter te kunnen inspelen op de wensen van klanten wereldwijd. 

Het Britse bedrijf staat volgens Britse media op instorten. Het bedrijf had de Britse regering om een noodlening van 30 miljoen pond gevraagd, maar daar is dus geen overeenstemming over bereikt. Bij British Steel werken zo’n 5000 mensen, bij toeleveranciers staan nog eens 20.000 mensen onder contract.

Belangstelling

Het bedrijf heeft in het oosten van het Verenigd Koninkrijk, in Scunthorpe, een grote fabriek staan. In Teeside staan nog twee fabrieken. Ook in Frankrijk heeft het bedrijf een fabriek. De Britse minister Greg Clark van economische zaken wilde geen lening, maar heeft vanmiddag gezegd dat er belangstelling is van meerdere kopers voor het bedrijf.

FN Steel maakt vooral staaldraad in andere afmetingen dan het moederbedrijf dat doet. British Steel produceert ieder jaar 2,8 miljoen staal en heeft een jaaromzet van zo’n 1,4 miljard euro. Eerder ging het naastgelegen staalbedrijf Nedstaal over de kop. Dat maakte daarna een doorstart na een overname, maar dat ging mis. Inmiddels zijn er plannen om dat pand te slopen om plaats te maken voor nieuwe bedrijven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht