Een booreiland van Heerema, gebouwd in Zwijndrecht, op weg naar zee
Volledig scherm
Een booreiland van Heerema, gebouwd in Zwijndrecht, op weg naar zee © HFG

FNV over Heerema Zwijndrecht: ‘Doodzonde van mooi bedrijf’

UPDATE,,Doodzonde van een mooi bedrijf met een goede naam.’’ Dat is de reactie van FNV-bestuurder Marie van der Stel op de sluiting van de het hoofdkantoor van Heerema in Zwijndrecht en de verkoop van de Zwijndrechtse werf aan het Italiaanse Rosetti Marina. Op het hoofdkantoor verdwijnen 60 banen, op de werf werken 80 Heerema-medewerkers en een groot aantal onderaannemers.

Van der Stel erkent dat de markt voor booreilanden slecht blijft: ,,Voor de oliemaatschappijen is de crisis voorbij, maar de prijzen voor booreilanden gaan niet omhoog. Zelfs als je een project hebt, is het moeilijk daar winst op te maken.‘’

Quote

We hopen op een overname onder goede voorwaar­den

Marie van der Stel

De vakbonden gaan in gesprek met Heerema om over een sociaal plan te praten. Daarnaast praten ze met Rosetti over de toekomst van de werf in Zwijndrecht: ,,We hopen op een overname onder goede voorwaarden.’’ Daarbij wil ze Van der Stel weten hoe de  Italianen de werf op de lange termijn overeind willen houden. Mocht dat toch niet lukken, dan willen de bonden dat  de werfmedewerkers eenzelfde sociaal plan krijgen als de medewerkers van het hoofdkantoor nu. 

Nachtmerrie is het Nedstaal-scenario. Daar mislukte een doorstart, waarna de overgebleven medewerkers bij het faillissement met lege handen stonden.

Geschrokken

De gemeente Zwijndrecht laat weten van de verkoop op de hoogte te zijn. ,,We zijn zeer geschrokken van het nieuws. We gaan op korte termijn met Heerema in gesprek en hen aanbieden of we iets voor hen kunnen doen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht