De lycrafabriek van DuPont.
Volledig scherm
De lycrafabriek van DuPont. © Rinie Boon

FNV spant rechtszaak aan tegen DuPont namens werkneemsters met vruchtbaarheidsproblemen

De FNV heeft het Dordtse bedrijf DuPont namens veertien ex-medewerksters voor de rechter gedaagd. De vrouwen kregen miskramen doordat ze in de toenmalige lycra-fabriek in aanraking kwamen met het oplosmiddel DMAc. Advocaat Wout van Veen hoopt dat de rechtbank de zaak in juni tijdens een zitting kan behandelen. 

Hoewel de medewerksters van de inmiddels gesloten lycrabriek al jaren het idee hadden dat ze wel heel veel miskramen kregen en andere vruchtbaarheidsproblemen hadden, werd pas in 2016 bevestigd dat DMAc zo schadelijk is. Ook de Arbeidsinspectie had daar nooit oog voor, zou minister Asscher van sociale zaken later bekennen.

Urinetesten verdwenen

,,Als ik niet jarenlang op de inpakafdeling van de lycra-fabriek van DuPont in Dordrecht had gewerkt was mijn leven anders gelopen’’, vertelt Romy Hardon, die er van 1977 tot 1988 werkte. Ze baarde een levenloos kindje; het graf bezoekt ze nog elke maand. Ze had grote vruchtbaarheidsproblemen en kreeg uiteindelijk wel een kind dat veel te klein was. Ook moest ze haar baarmoeder laten verwijderen.  

Zoals zij, zijn er veel, aldus de FNV. De bond is al die jaren bezig geweest met de voorbereiding van het proces. Van Veen zei onlangs tegen het AD al daarbij te kampen te hebben met tegenwerking. Zo zijn urinetesten, die DuPont bij de vrouwen afnam, verdwenen: ,,Ik ben niet bedreigd, maar verder zie ik  in de film Dark Waters alles terug wat ik meemaak.’’

DuPont heeft alle aansprakelijkheid steeds afgewezen omdat de vrouwen nooit met meer dan de kritische hoeveelheid in aanraking gekomen zouden zijn. Het bedrijf wil nu niet reageren: ,,Communicatie via de media over de inhoud ervan is naar de mening van DuPont niet gepast, en ook niet in het belang van de betrokkenen. Met de dagvaardingen is een juridisch traject ingezet. Wij zullen daarom ons standpunt met betrekking tot de inhoud van de dagvaardingen te zijner tijd ter zitting in de rechtbank kenbaar maken.”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht