Volledig scherm
Maarten Corbijn zal aan de tand worden gevoeld over portretfotografie. © ANP

Fotografencafé Drechtsteden pakt uit met Mentzel en Corbijn

Fotografencafé Drechtsteden pakt één keer uit. Fotografen Vincent Mentzel en Maarten Corbijn zijn te gast tijdens een speciale editie.

Volledig scherm
Vincent Mentzel zal zijn licht laten schijnen over veertig jaar fotojournalistiek. © Frrank de Roo

Uren aan een stuk kunnen Willem Woudenberg, Sander van Kempen en Els de Waard praten over fotografie. Het is dan ook geen wonder dat ze maandelijks onder de noemer Fotografencafé Drechtsteden een bijeenkomst organiseren om met andere liefhebbers van gedachten te wisselen.

Het idee voor een fotografencafé ontstond bijna twee jaar geleden. Van Kempen had al eens gehoord dat in andere steden zulke bijeenkomsten werden georganiseerd. ,,Hier zat nog niks, daar moest ik wat mee.'' In een zaaltje in wijkcentrum De Gravin organiseerde hij, toen nog samen met een andere compagnon, de eerste bijeenkomst. Van Kempen: ,,Het begon met de gedachte dat er een man of tien zou komen. Dat werden er ongeveer veertig.''

Inmiddels trekken de bijeenkomsten ongeveer vijftig tot zestig bezoekers, mensen die allemaal van fotografie houden. Vakfotografen maar ook hobbyfotografen vertellen er over hun specialisme. ,,Het zijn laagdrempelige bijeenkomsten waar liefhebbers van fotograferen hun passie en kennis kunnen delen'', zegt Van Kempen, die zelf ook graag gewapend met zijn fototoestel de straat opgaat.

Groter

Eind vorig jaar werd het bestuur van de stichting versterkt met Willem Woudenberg en Els de Waard. Vanaf dat moment kon Van Kempen nadenken over het organiseren van een grotere editie. ,,Ik had al vanaf het begin een idee om een mooi, groot evenement neer te zetten. Dat sudderde verder en verder.''

Volledig scherm
Maarten Corbijn, gast bij fotografencafe Drechtsteden. © Alex Koeleman

Het bestuur regelde een ruimere zaal in bioscoop Kinepolis en ging op zoek naar fotografen die interessant genoeg zijn voor een groter publiek. Ze kwamen al snel uit bij Maarten Corbijn en Vincent Mentzel. ,,Het zijn twee topfotografen met wortels in de regio. Je kan wel mensen uit het land halen, maar waarom zou je dat doen als je hier ook goede mensen hebt zitten?'' verantwoordt Van Kempen de keuze voor de gastsprekers op dinsdag 12 december.

Het bestuur is blij dat de fotografen naar Dordrecht komen. ,,We kennen allemaal hun foto's en zijn heel trots dat ze komen'', vertelt Woudenberg. Mentzel wordt tijdens de speciale editie van het fotografencafé geïnterviewd door Carel van Hees over het thema 40 jaar fotojournalistiek. Kees Thies voelt Maarten Corbijn aan de tand over portretfotografie.

Eenmalig

Of er nog eens zo'n grotere editie van het fotografencafé volgt, is overigens de vraag. ,,We hadden de droom om groot te worden, maar wat is de definitie van groot? Het moet te behappen blijven'', zegt Woudenberg. De Waard vult hem aan: ,,Je moet je eigen grenzen kennen.''

Wel is zeker dat het trio de maandelijkse bijeenkomsten in De Gravin blijft organiseren. Ook broedt het bestuur op nieuwe activiteiten voor komend jaar, bijvoorbeeld workshops.

Kaarten voor het fotografencafé op 12 december zijn nog te koop via de website van de stichting

Volledig scherm
Willem Woudenberg, Els de Waard en Sander van Kempen. © Rob van der Teen

In samenwerking met indebuurt Dordrecht