Volledig scherm
Een van de baby-egels wordt gevoerd met de hand. © Ferry van Jaarsveld

‘Geen paniek, wel actie’ voor te vroeg uit winterslaap ontwaakte egel: kattenbrokjes en water

De zachte winter kan gevaarlijk zijn voor de egel. Dus moeten wij het beestje een handje helpen. ,,Zet kattenbrokjes en water neer!’’, roept Egelopvang Papendrecht op.

De opvang reageert op een video van RTL Nieuws, waarin wordt gesteld dat de egel in nood is door de relatief warme winter. Zo’n 75 procent van de egels in het wild zou de winter niet overleven, omdat ze te vroeg uit hun winterslaap ontwaken én er nog geen hap te eten is voor de dieren. ,,Pas in april begint het een beetje op gang te komen. Egels gaan nu dood van de honger’’, wordt gezegd.

Ferry van Jaarsveld van Egelopvang Papendrecht vindt dat wat overdreven gesteld. ,,De egels die nu wakker worden wacht een grotere uitdaging om voedsel te vinden. Maar het ís er wel. Er zijn wormen en slakken. Het probleem ontstaat pas als het weer gaat vriezen ’s nachts. Daarom zeggen we: geen paniek, wel actie’’, zegt Van Jaarsveld.

,,Zet wat kattenbrokjes en water neer om te vroeg ontwaakte egels een handje te helpen. Zo sterken ze na de winterslaap toch aan. En mocht het de komende maanden nog gaan vriezen en je ziet een egel: bel ons dan. De kans is groot dat de dieren hulp nodig hebben.’’

Wakker

De winter liet dit jaar lang op zich wachten. Door het wisselende weer zijn egels later in winterslaap gegaan dan normaal. Of ze werden juist weer wakker uit hun winterslaap op warmere dagen.

Papendrecht is een van de grootste egelopvangcentra in Nederland, de grootste in Zuid-Holland. Verzwakte egels komen niet alleen uit de regio, maar uit heel het land.

Volledig scherm
Kirsten van Doorn van de Egelopvang Papendrecht. © Richard van Hoek Fotografie

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht