Volledig scherm
Het dok van Straatman. © Thymen Stolk

Gemeente Dordrecht gaat Straatmandok restaureren

Het schroevendok van Straatman in de Wolwevershaven wordt opgeknapt. De gemeente neemt het dok over van de Stichting Schroevendok Straatman en neemt de kosten voor de restauratie op zich. Verwacht wordt dat er zo’n 135.000 euro nodig is om het bouwwerk te herstellen.

Het Straatmandok werd de laatste jaren beheerd door Stichting Schroevendok Straatman, dat vorig jaar alarm sloeg omdat het rijksmonument uit 1928 in erbarmelijke staat verkeerde maar kon de kosten voor het onderhoud zelf niet dragen. De stichting had als belangrijkste inkomstenbron de huur die werd betaald door firma Jooren Scheepsschroeven, maar dat bedrijf maakte nog nauwelijks gebruik van het dok en had daarom geen belangstelling meer. 

Overname

De gemeente heeft nu besloten het dok over te nemen van de stichting. Ze schat dat voor het onderhoud een bedrag van ongeveer 135.000 euro nodig is. ,,Het gaat om een totale restauratie. Als je dat doet, ben je waarschijnlijk voor de komende vijftig jaar klaar met normaal onderhoud’’, licht gemeentewoordvoerder Mark Benjamin toe. Het resterende bedrag in de kas van Stichting Schroevendok Straatman is nog wel veiliggesteld voor het dok.

Het is nog niet bekend wanneer het dok, een van de meest gefotografeerde monumenten in de stad, gerestaureerd gaat worden. ,,Er moet nog bekeken worden hoe lang het gaat duren en wanneer het gaat gebeuren’’, aldus Benjamin. Wel bestaat de mogelijkheid dat het rijksmonument daarvoor tijdelijk moet worden verplaatst. ,,Daarom proberen we het op een tactisch moment te doen.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen