Volledig scherm
Een eerdere herdenking bij het WOII-monument in Bleskensgraaf. © Rinie Boon

Gemeente Molenlanden trekt 80.000 euro uit voor viering van 75 jaar vrijheid

Een fiets- en wandelroute langs alle oorlogsmonumenten in de gemeente, een bezoek van de 'vrijheid-express' en 'vrijheidsmaaltijden' in elk van de twintig kernen. Het is slechts een greep uit de plannen van Molenlanden rond '75 jaar vrijheid'. De gemeente wil daarvoor alvast 80.000 euro uittrekken.

De helft van dat bedrag wordt door het college van burgemeester en wethouders opzij gezet vanuit de algemene reserve, al moet dat nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Bovendien hoopt het college bij de provincie Zuid-Holland hetzelfde bedrag los te weken. Provincies hebben een subsidieregeling voor initiatieven die gericht zijn op het herdenken, vieren en koesteren van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de 75 jaar vrijheid die daar op volgden.

,,Het is zaak om naast herdenken ook stil te staan bij wat vrijheid betekent. En hoe we dat koesteren met z'n allen'', zegt burgemeester Dirk van der Borg. ,,Daar zijn we nu al volop mee bezig. En willen we de samenwerking zoeken met bijvoorbeeld de Oranjeverenigingen in de gemeente. Zodat er ook per kern aandacht wordt besteed aan '75 jaar vrijheid'.''

Maand van de vrijheid

Onder die noemer worden de komende maanden door het hele land activiteiten gehouden. Van 31 augustus 2019 - wanneer wordt stilgestaan bij de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 - tot de tweede helft van 2020, toen de wapens in voormalig Nederlands-Indië werden neergelegd. 

Daartussen wordt onder meer stilgestaan bij de slachtoffers van de holocaust (op 27 januari) en worden de weken in aanloop naar bevrijdingsdag op 5 mei uitgeroepen tot 'Maand van de vrijheid'. 

Door het hele land worden 'vrijheidsmaaltijden' gehouden, waarbij gezamenlijk wordt gegeten én gepraat over vrijheid. Ook rijden bussen als 'vrijheids-express' naar alle provincies, om verhalen over oorlog en vrijheid te delen. Van der Borg: ,,Met de maaltijden willen we in de kernen ook aan de slag. En het zou mooi zijn als we de vrijheid-express een paar dagen naar Molenlanden weten te halen.

Quote

Het is belangrijk om die onder de aandacht te blijven brengen

Jan Boele

Anderzijds zijn er typisch lokale initiatieven, verklapt de burgmeester alvast. Daarbij wil de gemeente optrekken met bijvoorbeeld scholen, maar ook met de historische verenigingen in de Alblasserwaard. 

Die clubs - verenigd in het Historisch Collectief Molenlanden (HCM) willen een fiets- en wandelroute langs alle monumenten presenteren. 

,,Op 12 mei 1940 werd Bleskensgraaf gebombardeerd, in mei 1944 stortte het laatste vliegtuig neer. Ook daartussen is er al met al nogal wat gebeurd in dit gebied. De sporen zijn nog zichtbaar'', zegt voorzitter Jan Boele. ,,Het is belangrijk om die onder de aandacht te blijven brengen.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht