Museum 1940-1945 in Dordrecht.
Volledig scherm
Museum 1940-1945 in Dordrecht. © AD

Gemeente schrikt van ophef over verliesregister

Dordrecht is geschrokken van de reactie op de onthulling van namenlijsten in Museum 1940 - 1945. Op de lijst staan mensen die in de stad om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder wie ook Duitsers.

Het zogeheten verliesregister werd vorige week donderdag, op de dag van de dodenherdenking, onthuld. Dordtenaar Edjo Frank uitte zijn verontwaardiging over de lijsten in een brief aan de gemeente. ,,Het is misplaatst dat de Duitse militairen op 4 mei herdacht worden en zo een soort laatste eerbetoon krijgen.” Frank heeft zelf een Joodse achtergrond en voelt zich gekwetst, vooral omdat de burgemeester bij de onthulling aanwezig was. ,,Ik kan me er vreselijk over opwinden en ben er heel verdrietig over.”

De gemeente heeft inmiddels contact gehad met Frank. ,,We hebben niet voorzien dat het noemen van de Duitse namen een dergelijke impact zou hebben. Onder meer vanuit de Joodse gemeenschap is dit als zeer kwetsend en pijnlijk ervaren’’, laat een woordvoerster ­weten.

Gekwetst

Volgens haar spreekt Frank namens een grote groep mensen. ,,We zijn er voor iedereen en als een groep zich gekwetst voelt, moeten we ons dat aantrekken. Of het nu wel of niet terecht is, dat maakt dan niet uit.”

Theo Berendsen, bestuursvoorzitter van Museum 1940 -1945, laat de discussie liever voor wat die is. ,,Wij zijn een museum en als museum laat je een breed verhaal zien. Niet selectief.” Hij begrijpt wel dat mensen tegen het benoemen van de Duitsers zijn. ,,Ik snap dat die zich gekwetst kunnen voelen.” Toch wil hij ook de namen van de militairen een plek geven. ,,We willen alle kanten laten zien.”

  1. Run op buitenspeelgoed: ‘Massaal een eigen speeltuintje aan huis’
    PREMIUM

    Run op buiten­speel­goed: ‘Massaal een eigen speeltuin­tje aan huis’

    Heel Nederland zit thuis, kan amper ergens heen ter vermaak en na de eerste weken van gewenning treedt ook de verveling op in huis. Vooral speelgoedwinkels merken dat mensen nu zoeken naar andere vormen van vertier. De bordspellen en puzzels vliegen de (digitale) winkels uit, maar met het mooie weer is er vooral een run op trampolines, glijbanen, voetballen en schommels. ,,De eerste zwembaden worden al besteld’’, vertelt Tamara Vlootman van Bol.com.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht