Volledig scherm
De fabriek van Chemours in Dordrecht. © Milan Rinck

Gemeenten kunnen niet in beroep tegen lozing Chemours

De gemeenten in de Drechtsteden kunnen geen bezwaar aantekenen tegen een vergunning, waarin Chemours toestemming krijgt om ongezuiverd water met Pfoa en GenX op de Beneden-Merwede te lozen. Dat heeft de Sliedrechtse wethouder Hannie Visser aan haar gemeenteraad gemeld.

Het gaat om regenwater met vervuiling, dat op de bodem terecht gekomen is en met het grondwater in de rivier belandt. Rijkswaterstaat wil toestaan dat Chemours op die manier vijf kilo GenX en twee kilo Pfoa per jaar loost.

De gemeente Sliedrecht wil dat de emissies snel helemaal stoppen. Daarom vindt ze het ook onterecht dat de vergunning voor onbepaalde tijd wordt afgegeven.

Probleem is echter dat het drinkwater dat Sliedrecht krijgt niet uit de Beneden-Merwede komt. Dat kan dus ook niet door Chemours vervuild worden. Ook Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht krijgen hun water daar niet vandaan. Dat maakt dat ze geen belanghebbenden zijn. De provincie Zuid-Holland zou wel beroep aan kunnen tekenen tegen de vergunning, aldus een adviseur van de gemeente.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht