Volledig scherm
© ANP

Gemeenten verspillen miljoenen aan energie

De gemeenten in de regio's Drechtsteden en Alblasserwaard/Vijfheerenlanden kunnen voor ruim 70 miljoen euro aan energie besparen.

Het gemiddelde energielabel van al hun woningen schommelt nu rond niveau C en D, terwijl A++ het hoogste is. Het meest energiezuinigst in deze regio is de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Het meest energieverspillend is Zwijndrecht.

Opzoeken
Dat blijkt uit het energie dashboard dat de website BespaarNu.nl maakte voor alle Nederlandse provincies, gemeenten en straten. Huiseigenaren en gemeenten kunnen daarop elke woning opzoeken en zien hoe en hoeveel energiekosten ze kunnen besparen.

Van de 393 gemeenten staat Dordrecht op de 314de plaats. De stad heeft nu een gemiddeld energielabel D en verspilt jaarlijks 23 miljoen euro aan energie. Ook de andere gemeenten in de Drechtsteden komen niet verder dan label D. Sliedrecht staat op plaats 162 (verspilling 3,3 miljoen), Papendrecht op 353 (verspilling 6,2 miljoen euro), Ambacht op 370 (verspilling 7,8 miljoen euro), Alblasserdam op 383 (verspilling 4,6 miljoen) en Zwijndrecht op 385 (verspilling 11 miljoen euro).

Beter
De regio Gorinchem doet het beter. Hardinxveld-Giessendam (verspilling 1,9 miljoen) staat op plek 99 en Leerdam (verspilling 2,6 miljoen) op 110. Het zijn de enige gemeenten die een gemiddeld energielabel C scoren. Gorinchem staat op 255 en kan jaarlijks 5,5 miljoen aan energie besparen.

Molenwaard staat op 224. De diverse dorpen verspillen samen jaarlijks 4 miljoen euro energie.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht