Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeenten worden strenger tegen fout huisvuil

De gemeenten Dordrecht en Alblasserdam gaan strenger optreden tegen het fout aanbieden van huisvuil. Met die mededeling reageren ze op het feit dat ze het afgelopen jaar niet of nauwelijks bekeuringen uitgedeeld hebben.

Huisvuil dat op de verkeerde dag of naast de container aangeboden wordt, is op veel plaatsen een bron van ergernis. Gemeentelijke opsporingsambtenaren kunnen daar een bekeuring van 90 euro voor uitschrijven, maar doen dat steeds minder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.

In Dordrecht werden in 2014 nog 251 boetes uitgedeeld. In 2015 gebeurde dat nog maar 190 keer en in 2016 zelfs maar 59 keer. Dat komt neer op amper zes bekeuringen per 10.000 inwoners van 12 jaar en ouder. Jongere inwoners kunnen niet bekeurd worden.

Reorganisatie

Volgens woordvoerder Marc van Wijnen van de gemeente Dordrecht ligt de verklaring voor die sterke daling in een forse reorganisatie bij de afdeling toezicht: ,,Er zijn toen andere prioriteiten gesteld.'' De praktijk heeft echter uitgewezen dat handhaving niet gemist kan worden. Op de ergste plekken wordt ook voorlichting gegeven, waarna gewaarschuwd en bekeurd wordt.

De gemeente doet daarnaast een dringend beroep om bij storingen geen huisvuil naast een container te plaatsen, maar HVC te bellen en de vuilniszak mee terug te nemen: ,,Zo houden bewoners de omgeving schoon, want één bijplaatsing leidt tot meer bijplaatsingen.''

Klachten

Zwijndrecht kende eenzelfde ontwikkeling als Dordrecht. Daar daalde het aantal bekeuringen van 71 in 2014 naar 32 in 2015 en zestien in 2016: vier prenten per 10.000 mensen. Volgens die gemeente is de situatie daar echter anders: ,,Op een groot aantal locaties is de overlast afgenomen. Dat komt onder meer doordat bijzetafval snel verwijderd wordt, aldus woordvoerder Gerard Timmermans. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt bekeurd.

Alblasserdam is de enige gemeente die in drie jaar geen enkele bekeuring uitdeelde. Er waren wel klachten, maar waarschuwen bleek tot nu toe genoeg. Volgens woordvoerster Pauline Schilthuizen is dat veranderd, nu de ondergrondse vuilcontainer ingevoerd is: ,,Er komen meer klachten en waarschuwen had niet het gewenste effect. Daarom zijn we gaan handhaven.''

In Hendrik-Ido-Ambacht werden vorig jaar negentien bekeuringen uitgeschreven, tegen tien in 2015. Volgens die gemeente zijn dat normale schommelingen.

In Sliedrecht en Papendrecht werden de afgelopen drie jaar hooguit twee boetes per jaar uitgedeeld en soms zelfs geen enkele. Beide gemeenten zijn tevreden over het gedrag van hun inwoners.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht