Volledig scherm
D66 had de gemeente liever eerder zien bezuinigen. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gemeenteraad bezorgd over financiële toekomst van Papendrecht

Hoewel de gemeenteraad van Papendrecht donderdagavond unaniem besloot de begroting voor 2020 vast te stellen, zijn er zorgen over de tekorten voor de komende jaren.

De gemeente verwacht voor volgend jaar een positief resultaat van bijna 9 ton, maar de jaren daarna slaat dat saldo naar verwachting om naar tekorten die oplopen tot bijna 3,7 miljoen euro in 2023.

De Papendrechtse gemeenteraad vraagt zich af of de begroting wel positief kan worden genoemd. ,,We staan voor grote financiële uitdagingen’’, stelt José van der Tak van Onafhankelijk Papendrecht (OP). Pieter-Jan den Dekker (Christen-Unie): ,,We maken ons zorgen over de toekomst. We lezen niet altijd concrete maatregelen terug.’’ Ongerustheid is er vooral over de zorg. ,,De zorg wordt onbetaalbaar’’, aldus D66’er Trijntje van Es.

‘Eerder bezuinigen’

Alle zorgen ten spijt, stemden alle 23 gemeenteraadsleden in met de begroting. Van Es tijdens haar stemverklaring: ,,Ondanks het feit dat wij graag hadden gezien dat er al eerder was begonnen met bezuinigingen, willen wij toch de verantwoordelijkheid nemen.”

De gemeenteraad stemde verder in met de motie ‘begrotingsoverwicht’. Behalve de VVD en D66 willen alle partijen dat het Rijk een structureel en voorspelbaar financieel beleid voert naar de gemeenten en de bezuinigingen die opgelegd zijn bij de decentralisatie van het sociaal domein evalueert. De raad verzoekt het college om die wens onder de aandacht te brengen van de Nederlandse regering en Tweede Kamer.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht