'Geslaagd' meisje onderwerpt facebookvrienden aan test

Hoe goed denk jij dat je facebookvrienden je kennen? De 18-jarige Joyce van Zadelhoff uit Dordrecht wilde de proef wel eens op de som nemen. Ze plaatste gisteren een bericht op haar facebookpagina met de tekst 'Yeah, ik ben geslaagd!'. Het resultaat? Tientallen reacties waarin Joyce werd gefeliciteerd met haar diploma. En dat terwijl ze nooit examen deed.

Quote

Eigenlijk geen idee hebben wat er in het leven van een ander gebeurt

Joyce van Zadelhoff
Joyce
Volledig scherm
Joyce © Facebook

Met een filmpje op YouTube biedt Joyce nu haar 'excuses' aan voor het experiment. ,,Toen ik mijn eigen geslaagd-post op Facebook plaatste, had ik het idee dat er binnen twee minuten iemand zou reageren met 'Joyce, je zit in het midden van je opleiding, je kan helemaal niet geslaagd zijn!', vertelt ze. ,,Het was als grapje bedoeld, maar de reactie die ik verwachtte bleef uit."

Binnen mum van tijd had Joyce tientallen reacties van haar facebookvrienden. Van een simpele 'Gefeliciteerd!' tot een overenthousiaste  'Gaaf! Congratz! Goed gedaan!'.

Waardering
Uiteindelijk gaf Joyce toe dat het om een experimentje ging. En dat kunnen mensen wel waarderen. Het YouTube-filmpje waarin ze haar actie uitlegt, is inmiddels bijna 10.000 keer bekeken. En ook haar facebookpost met het YouTube-filmpje kan rekenen op duizenden likes. ,,Ik voelde me schuldig, dus ik maakte een filmpje om mijn excuses aan te bieden en een wijze les mee te geven."

Joyce, die van 4havo naar haar mbo-opleiding Sociaal Cultureel Werk ging en daarom nooit examen deed, vervolgt: ,,Mensen hebben soms geen idee wie ze feliciteren, daar wordt niet eens naar gekeken. Echte aandacht ontbreekt. Waarom bellen we niet iemand om diegene te feliciteren? Of gaan we langs met een taart? Ik wil mensen daarvan bewust maken."

Hoewel Joyce heeft moeten constateren dat haar facebookvrienden haar minder goed kennen dan ze had gehoopt, is het experiment in haar ogen wel geslaagd. ,,Wat ik hiervan heb geleerd is dat we denken dat onze vrienden ons heel erg goed kennen, maar dat we eigenlijk geen idee hebben wat er in het leven van een ander gebeurt. Daarom ga ik de komende weken goed mijn best doen om jullie net iets beter te leren kennen", besluit ze.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht