Door de rioolbreuk in de Pieter Zeemanstraat in Zwijndrecht werd een flink gat in de grond geslagen.
Volledig scherm
Door de rioolbreuk in de Pieter Zeemanstraat in Zwijndrecht werd een flink gat in de grond geslagen. © Archieffoto gemeente Zwijndrecht

‘Gesprongen riool Pieter Zeemanstraat snel vervangen voor drie kwart miljoen euro’

De gesprongen riolering aan de Pieter Zeemanstraat moet snel vervangen worden. Dat gaat drie kwart miljoen euro kosten, schrijven burgemeester en wethouders van Zwijndrecht aan de gemeenteraad.

De rioolpersleiding tussen de Meerdervoortflat en de rotonde brak in november door verzakkingen in de ondergrond. Als gevolg daarvan moest de Pieter Zeemanstraat en belangrijke toevoerweg naar de A16 enkele weken afgesloten worden voor het verkeer. Het rioolwater wordt sindsdien met een noodleiding afgevoerd.

Burgemeester en wethouders vinden het echter niet verantwoord die situatie lang voort te laten duren. De capaciteit van de noodleiding is te beperkt, menen ze. Daardoor ontstaat het gevaar dat de inhoud van het riool bij hevige regenbuien in de vijvers zal lopen in plaats van naar de zuivering. Bovendien maakt het tijdelijke rioolgemaal bij de Burgemeester Jansenlaan te veel lawaai.

Andere route

Het nieuwe riool zal gedeeltelijk een andere route dan het oude volgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van flexibele materialen, om verzakkingen zo veel mogelijk te voorkomen. Om verkeershinder te voorkomen, wordt de leiding gedeeltelijk geboord.

De oude buizen in de Pieter Zeemanstraat worden volgestort met zand, om nieuwe verzakkingen te voorkomen. Daar waar stukken van de bestaande leidingen opnieuw gebruikt worden, moet dat snel gebeuren. Nu deze stukken tijdelijk niet gebruikt worden, bestaat het gevaar dat de kwaliteit er van achteruit gaat.

De rioolbreuk in de Pieter Zeemanstraat was de tweede in een jaar tijd. Eerder bezweek een paar honderd meter verderop ook de riolering in de Pieter Boutensstraat. Daarbij kwam een auto in het gat met de drek terecht. dar kon de riolering ter plaatse hersteld worden. Wel is de weg afgesloten voor auto's om herhaling te voorkomen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht