Volledig scherm
Het interieur van de Dordtse Poorten. © Archieffoto Cor van Santen

Gevangenen verliezen privileges na jatten salaris bajesklanten

Twee gevangenen van de bajes Dordtse Poorten in Dordrecht worden door justitie overgeplaatst naar een andere gevangenis, omdat ze geld hebben gestolen van andere gedetineerden.

Bovendien verliezen de twee het voorrecht om overdag buiten de bajes te mogen werken, als voorbereiding op hun terugkeer naar de maatschappij. Zodoende zitten ze weer het grootste gedeelte van de dag op hun cel.

Het tweetal brak donderdag een kast open, waarin de gevangenisdirectie het loon bewaart voor gevangenen. Het gaat om geld dat een groep van twintig gedetineerden op werkdagen overdag verdient buiten de gevangenis; hun baantje is onderdeel van hun re-integratie. Normaal gesproken krijgen gedetineerden geld op hun rekening gestort, maar dit stel van de zogeheten zeer beperkte beveiligde inrichting krijgt het contant.

Toen bleek dat het geld, volgens het Ministerie van Justitie zo'n 4000 euro, was verdwenen, werden al deze gevangenen in hun cel gezet. Een speciaal arrestatieteam van de gevangenis (intern bijstandsteam), doorzocht vervolgens al die kamers en vond het gestolen geld. ,,We hebben vervolgens aangifte gedaan bij de politie, die de zaak nu verder afhandelt'', verklaart Robert Meijer namens het ministerie.

De twee zijn volgens hem als straf teruggezet naar een gesloten regime, met minder vrijheden en strengere beveiliging. Momenteel zit het duo nog wel op cel in Dordrecht, maar binnenkort worden ze overgeplaatst naar een andere gevangenis. Meijer kan niet bevestigen dat dit komt uit angst voor wraakacties van andere gevangenen. ,,Dat gebeurt normaal gesproken om de orde en rust in de penitentiaire inrichting te bewaren.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

  • Ja, ik heb alle vertrouwen in Kees! (31%)
  • Nee, hij zwicht uiteindelijk tóch weer voor die sigaret (69%)
3353 stemmen