Het uitgebrande pand aan de Dubbeldamseweg Noord.
Volledig scherm
Het uitgebrande pand aan de Dubbeldamseweg Noord. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Gevel van afgebrand krot aan Dubbeldamseweg Noord moet worden gesloopt

De gevel van het afgebrande pand aan de Dubbeldamseweg Noord in Dordrecht moet vanwege instortingsgevaar gesloopt worden.

De gemeente wil de gevel in zijn totaliteit laten slopen. De welstandscommissie wil echter alleen het bovenste deel laten slopen. ,,We willen niet dat daar een langdurig gat in de gevelwand ontstaat’’, zei commissielid Ciska Bakker gisteren.

Het leegstaande, verkrotte pand brandde begin februari helemaal uit. Daarna werd de voorgevel gestut en werd de straat afgezet met bouwhekken. Bij nadere inspectie constateerde de omgevingsdienst dat ook de gevels van de naastgelegen panden schade hebben opgelopen. Die zijn met houten skeletbouwwanden gestut.

Het verhaal gaat onder de video verder.

De voorgevel blijkt vanaf de eerste etage los te staan en kan omvallen. Bij de laatste stormen in februari leek dat al te gebeuren. Om de veiligheid te borgen voor de slopers zou hij gesloopt moeten worden. Bovendien is de gevel zo zwaar verbrand, dat hij toch niet te redden is. Omdat de straat is afgezet lopen voorbijgangers geen gevaar. De gemeente wil die afzetting echter zo snel mogelijk weer weg hebben.

De gevel is geen monument, maar maakt wel deel uit van het beschermd stadsgezicht. Daarom pleit welstand voor een tweetrapsraket. Eerste het bovendeel en later pas de rest slopen.

De flinke brand in het leegstaande pand aan de Dubbeldamseweg Noord in Dordrecht.
Volledig scherm
De flinke brand in het leegstaande pand aan de Dubbeldamseweg Noord in Dordrecht. © Fotopersburo Busink

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht