Volledig scherm
Voor de wedstrijd in Katwijk werd er vuurwerk afgestoken. © Rodney van Gelderen

Gewonden en aanhouding bij FC Dordt - Katwijk; wedstrijd gestaakt

UpdateDe oefenwedstrijd tussen Katwijk en FC Dordrecht is vanmiddag na 80 minuten gestaakt. Fans gingen buiten het veld met elkaar op de vuist. Daarbij zijn vijf gewonden gevallen en werd één aanhouding verricht, meldt de politie.

Vier gewonden vielen aan Dordtse zijde. Drie van hen konden ter plekke geholpen worden, de vierde is naar het ziekenhuis vervoerd met een kaakfractuur. Aan Katwijkse zijde viel één gewonde. Ook die persoon hoefde niet naar het ziekenhuis. 

Al voordat de wedstrijd begon was het onrustig langs het veld. Een groep FC Dordrecht-supporters stak vuurwerk af en werd naar de kantine gedirigeerd. Ook daar bleef het niet lang rustig. Een opstootje bij de toiletten werd gesust, waarna het vervolgens buiten de kantine uit de hand liep.

Versterking

Volgens getuigen werden er over en weer flinke klappen uitgedeeld. Er was weinig politie op de been om de Dordtenaren, dat behoorlijk in de minderheid waren, in bedwang te houden. Versterking kwam pas toen het kwaad al was geschied.  De politie spreekt over een groep van ongeveer 40 Dordtenaren die betrokken waren rondom de vechtpartij. Niet iedereen van die groep deelde ook daadwerkelijk klappen uit. 

Aanvankelijk werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt, even later werd de rest van de wedstrijd definitief afgeblazen. 

De club gaat uitzoeken wie er achter de vechtpartijen zaten. ,,Op dit moment kunnen we nog weinig doen. We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurd is en wie er betrokken waren bij de vechtpartijen", aldus algemeen directeur Hans de Zeeuw. Hij voegde daaraan toe dat vechtpartijen bij een wedstrijd als deze, vanwege de gratis toegang en het gebrek aan een toegangscontrole, als club moeilijk te voorkomen zijn. Ook voor mensen met een stadionverbod is het relatief makkelijk zulke wedstrijden bij te wonen.

Partybus

De vechtende supporters waren naar verluid met een partybus naar Katwijk gekomen. Dit is bevestigd door de club. Volgens de politie zijn zij met diezelfde bus naar Dordrecht teruggekeerd. Één Dordtenaar bleef in Katwijk achter. Hij werd aangehouden voor het beledigen en bespugen van de politie. Hij blijft vandaag nog enkele uren vastzitten.

De uitwedstrijd van de Dordtse FC tegen de kampioen van de tweede divisie verliep al niet soepel. Tegen de tijd dat de wedstrijd gestaakt werd stond Dordrecht met 1-0 achter. Dit betekent de eerste Dordtse nederlaag in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht