'Gewoon met m'n twike op de snelweg'

VideoMet de auto naar het werk? De Dordtse Rob Stehouwer wil er niets van weten. Hij neemt liever een motor-­aangedreven ligfiets, ofwel de Twike.

Volledig scherm
© Milan Rinck
Quote

Ik probeer een voorbeeld­func­tie te vervullen door te rijden in mijn Twike

Volledig scherm
© Twike.com

,,Met dit knopje geef ik gas en met dit knopje rem ik. Hier zie je het voltage per accu en zo zet je de ruitenwissers aan", vertelt Stehouwer terwijl hij een rondje door het centrum van Dordrecht rijdt in zijn Twin Bike. Het autootje met trappers heeft hij sinds 2014 in zijn bezit en hij maakt er optimaal gebruik van. ,,Ik rij ermee naar mijn werk in Rotterdam en dan ga ik gewoon over de snelweg. Ik kan bijna net zo hard rijden als de andere auto's. De maximale snelheid ligt maar iets onder de honderd kilometer per uur." Het wagentje heeft plek voor twee personen die naast elkaar kunnen trappen. Ook wordt het ding aangedreven door oplaadbare accu's.

Twike
Voordat Stehouwer de Twike vond, had hij een elektrische fiets. Dat was toch niet helemaal wat hij zocht omdat hij niet de afstanden kon afleggen die hij wilde. De Dordtenaar ging op zoek naar een ander milieuvriendelijk en gezond vervoermiddel. Hij ontdekte de Twike in Düsseldorf en zag dit als de perfecte oplossing. ,,Ik wil niet allerlei kwaaltjes krijgen zoals sommige van mijn collega's. De voornaamste reden dat ik met de Twike rij is in beweging blijven. Het is best zwaar om dat ding vooruit te krijgen. Je wordt geholpen door het motortje maar het blijft hard werken."

Anders
Het originele idee van de Twike komt uit Zwitserland. Stehouwer kocht de zijne tweedehands omdat ze volgens hem anders niet te betalen zijn. ,,Ik heb hem gekocht via de Twikedealer. Daar is er maar een van in heel de Benelux. Het leukste vind ik dat ik anders ben dan de andere met dit ding. Er zijn maar weinig mensen die er ook zo een hebben."

Volledig scherm
© Milan Rinck

Opvallen
Volgens Stehouwer trekt hij veel aandacht op de weg. Vaak vind hij het alleen maar leuk. Toch brengt het ook nadelen met zich mee om zo op te vallen. ,,Het komt wel eens voor dat ik afgesneden word omdat mensen een foto willen maken. Of andere auto's blijven extra lang naast mij hangen voor een filmpje. Als ik door de stad rij en ik sta voor een stoplicht, dan beginnen mensen ook vaak vragen aan me te stellen. In het begin vond ik al die aandacht wel leuk maar nu heb ik vaker zoiets van: koop er zelf een."

Milieu
Stehouwer hoopt met zijn Twike andere mensen te inspireren om ook beter na te denken over milieu en gezondheid. ,,Mensen zeggen vaak dat als je iets aan de wereld wilt veranderen, je dan bij jezelf moet beginnen. Ik probeer een voorbeeldfunctie te vervullen door te rijden in mijn Twike. Het is milieuvriendelijk, gezond en hartstikke leuk."

Files
Naast de milieuvriendelijkheid zouden de wegen volgens Stehouwer ook een stuk veiliger worden als er meer mensen gebruik zouden maken van een Twike. ,,Ze zijn minder groot en een stuk lichter dan normale auto's. Dat betekent dat de impact bij een botsing veel minder groot is. Daarnaast nemen ze ook minder plek in op de weg. Er kunnen veel meer Twikes naast elkaar rijden dan dat er auto's naast elkaar passen. Daarom zou het misschien zelfs wel een goede oplossing zijn voor files. Het is gewoon een heel fijn apparaat en ik zou hem niet meer kwijt willen."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht