Langs de Laan van Europa en de Mijlweg lagen eerder al tientallen patronen.
Volledig scherm
Langs de Laan van Europa en de Mijlweg lagen eerder al tientallen patronen. © thymen stolk

GGD: Grote zorg over 'drugshype' lachgaspatronen

Het toenemende gebruik van lachgaspatronen door jongeren baart de Dienst Gezondheid & Jeugd ernstig zorgen. Volgens de voormalige GGD zitten verschillende middelbare scholen in hun maag met het legale middel, dat volgens deskundigen wel degelijk bepaalde gevaren met zich mee kan brengen.

De metalen gaspatronen, die gewoon te koop zijn bij winkels en groothandels, vinden volgens het Trimbos Instituut momenteel gretig aftrek bij tieners, mbo- en hbo-studenten. Ze zijn oorspronkelijk bedoeld om druk te zetten op een slagroomspuit, maar zijn al enkele jaren geleden ontdekt om een korte roes van te krijgen. Vaak wordt de gebruiker lacherig.

Quote

Scholen willen weten of gebruik schadelijk is en of ze ouders moeten informeren

Marjola Engel

Aanvankelijk waren de lachgaspatronen, niet te verwarren met de medische variant, vooral populair onder uitgaanspubliek. Maar sinds één tot twee jaar is het gebruik ook overgeslagen op de massa. Zo bleek uit onderzoek dat bijna één op de tien scholieren van 12 tot 16 jaar het had gebruikt. Bij oudere mbo- en hbo-studenten, van 16 tot 18 jaar, was dat één op de zes. Van de 18-jarigen heeft 20 procent het wel eens geprobeerd.

De jongeren gebruiken ballonnen om het gas uit de patronen in leeg te laten lopen. Dat gaat via een slagroomspuit. Meestal, zo stelt het Trimbos, gaat er één patroon in een ballon. Die wordt daarna ingeademd door de gebruiker die een ‘sterke roes’ krijgt van één tot vijf minuten.

De metalen kokertjes worden geregeld gedumpt op straat, wat wordt opgemerkt door politie, voorbijgangers én scholen. ,,Ze vinden patronen op het schoolplein en kloppen bij ons aan voor raad’’, zegt Debbie van der Linden, adviseur publieke gezondheid bij de Dienst Gezondheid & Jeugd.

Genotsmiddel

Haar collega Marjola Engel, aanspreekpunt in Dordrecht, is door meerdere scholen benaderd. ,,Ze willen weten of gebruik schadelijk is en of ze ouders moeten informeren.’’

De jongeren gebruiken ballonnen om het gas uit de patronen in leeg te laten lopen.
Volledig scherm
De jongeren gebruiken ballonnen om het gas uit de patronen in leeg te laten lopen. © anp

Door de vrije verkrijgbaarheid van de patronen is bestrijding lastig. Na een uitspraak van het Europese Hof van vorig jaar vallen de patronen niet langer onder geneesmiddelen, maar is het een genotsmiddel. En dus kan iedereen het kopen bij groothandels als Makro en XXLhoreca en bijvoorbeeld Blokker.

,,Er zijn weinig incidenten bekend met kinderen die grote gezondheidsproblemen hebben opgelopen. Maar we raden gebruik sterk af. Je kunt er zuurstoftekort door oplopen’’, waarschuwt Van der Linden. Haar collega’s van verslavingsinstelling Novadic-Kentron wijzen behalve hersenbeschadiging of mogelijke bevriezing van longen ook op stikgevaar.

Hype 

Het Insula College op het Leerpark is één van de scholen die tegen de ‘hype’ met de patronen is aangelopen. Zo werden volgens unitdirecteur André de Graaf enkele malen patronen aangetroffen bij leerlingen. ,,Niet massaal, maar dit is een ontwikkeling die je niet wilt hebben. We hebben altijd de ouders ingelicht.’’ De GGD neemt de nieuwe drug mee in voorlichting op scholen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht